Kezdőlap » Növények » A kivi

A kivi

A kivi, vagy kínai egres Dél-Kína nemzeti gyümölcse. A kivi őshazája Kína, Sanhszi tartománya, körülbelül 40 fajtája ismert, ezek közül a legfontosabb a chinensis. Hazánkban a kertekben is termelhető.A kínai egres nevét a 20. század közepén melonette-re (dinnyécske ), majd 1959-ben keresztelték át a ma is használatos kivire.

A hosszú életű , gyors növekedésű, kétlaki csavarodó-tekergő hajtású kivi cserje akár 6 méter magasra is megnőhet. A kivi cserje kúszónövény, a szélessége a 3 métert is elérheti. A széltől védett, félárnyékos helyet kedveli, de a fiatal hajtásokat óvni kell a tavaszi fagytól. A zöld, majdnem kör alakú, bőrszerű levelei 15-20 cm átmérőjűek. A cserje fiatal leveleit és hajtásait piros szőrzet borítja, amíg az érett sötétzöld színű levelei simák és szőrtelenek.

A kivi a jó vízáteresztésű talajt kedveli. Kissé illatos, krém fehér színű nagy virágai 2,5-5 cm nagyságúak. A kivi május végén kezd el virágozni, a termése szeptember végétől várható. A kivi ovális, hosszúkás formájú gyümölcse 5-6 cm hosszú, melynek a külső héja vörösesbarna-barna színű. Az érett gyümölcs húsa fényes zöld színű, lédús, tömör. A kivi cserje fiú egyedei is hoznak termést, azonban ezeken jelentéktelenebb, kevésbé kívánatos gyümölcsök teremnek.

Hazánkban magas C-vitamin tartalma miatt népszerű, az egyik legsokoldalúbb C-vitaminforrásunk. Emellett fontos nyomelemeket, ballasztanyagokat, ásványi anyagokat, E-vitamint is tartalmaz. A kivit frissen fogyaszthatjuk, de a gyümölcsöket hűtőszekrényben öt-hat hónapig tárolhatjuk

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A citromfű

A citromfű az ajakos virágúak, az árvacsalán családjában, az tartozó gyógynövény. Melyet régen mézfűnek, méhfűnek, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük