Kezdőlap » Betegségek » A kiszáradás

A kiszáradás

A szervezet nagy mennyiségű folyadékvesztesége. Minél fiatalabba szervezet, annál könnyebben veszít vizet, mert a sejtek közötti víztér gyermekeknél jóval nagyobb, mint felnőtt korban (újszülött 40%, felnőtt 15%). A kiszáradás többféle módon jöhet létre, leggyakoribb a hányással, hasmenéssel bekövetkező vízveszteség, ilyenkor sókat is veszít a szervezet. Izzadás és szapora légzés különösen lázas betegségben szintén kiszáradáshoz vezethet.

Hasonló következményekkel jár, ha a beteg csecsemő nem kap elegendő folyadékot, vagy az a ritkább helyzet, midőn a táplálék több só anyagot és fehérjét tartalmaz, mint amennyit a gyermekszervezete ki tud üríteni. Az utóbb említett állapotokban a folyadékveszteség mellett a sók koncentrációja emelkedik a szérumban és a folyadékterekben. A kiszáradás tünetei hozzá nem értők is megfigyelhetik, súlyvesztés, beesése a szemeknek, szárazság a nyelven, cserepesedés az ajkaknál hívhatják rá fel a figyelmet. A kisbaba gyakran nyalogatja száját, a nagyobb gyermekek innivalót kívánnak.

A kiszáradásnak a tüneteit minél hamarabb orvosi vizsgálat kell, hogy kövesse. Egyfelől az alapbetegség, másfelől a kiszáradás okozta anyagcserezavarok általában kórházi beavatkozást igényelnek. A kiürült folyadékot injekcióval, vagy tartós infúzióval pótolják. Szükség esetén az elveszett sókat is így juttatják vissza a szervezetbe. Az orvosi kezelés kezdetéig a rendszeres lázcsillapítás és a kanalanként, kortyonként adott cukros tea, vagy limonádé adása helyes. Táplálék, vagy nagyobb mennyiségű erőltetése káros. Nyári hőségben és túlfűtött szobában súlyos következményekkel jár az aránylag enyhébb kiszáradás is. Ezért a túl meleg öltöztetést és a szoba túlfűtését kerülni kell.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Kékesvörös pókok – póknévuszok

Pókok a bőrön – furcsa jelenség. Bár a pók alakú hajszálértágulatok, a póknévuszok ártalmatlanok, azért …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük