Kezdőlap » Adózás » A kistermelők és az adókedvezmény

A kistermelők és az adókedvezmény

Lehet, sokan nem tudják, hogy a kistermelő csak természetes személy lehet, aki megtermeli az alapterméket és azokból előállít kis mennyiségű élelmiszert, melyet maga értékesíti a végső fogyasztónak.
A kistermelők tulajdonképpen őstermelők, tehát igényelhetik az adókedvezményét az őstermelői személyjövedelem adót szabályozó rendelet értelmében. Fontos tudni azt a tényt, hogy az őstermelői tevékenységből szármázó éves jövedelmet kell alapul venni, mely jövedelembe nem számítódik bele a jogszabály vagy nemzetközi szerződések alapján folyósított támogatás, ami különben bevételnek számít. Tehát, az őstermelői jövedelem után fizetendő adóból 100 ezer forintnyi adókedvezményt lehet igényelni. Ám, az adókedvezmény igénybevételének az a feltétele, hogy az adóbevallásában fel legyen tüntetetve az a regisztrációs szám, ami a mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatási szervnél van nyilvántartva, hogy az igénylő szerepel, mint őstermelő az ügyfél nyilvántartási rendszerben.
Amennyiben az őstermelő 8 millió forint alatti jövedelmet valósít meg, az előző évi bevételének 20 százaléka után 4 százalék mértékű természetbeni egészségbiztosítási járulékot kell fizetnie, illetve 10 százalék nyugdíjjárulékot kell befizetnie.
Érdemes tudni, hogy ha egy adózási évben az őstermelő illetve kistermelő jövedelme nem haladja meg a hatszázezer forintot, akkor adóznia sem kell, hiszen e bevételi nagyságrendig adómentességet élvez a gazda.
Tehát, ha kistermelőkről van szó, akik a könnyített termelési-, előállítási- és értékesítési feltételek szerint gazdálkodnak, ugyan úgy jogosultak az adókedvezményre, mint az őstermelő, természetesen csakis az őstermelői jövedelmet vehetik alapul, habár más forrásból is lehet jövedelem, viszont erre nem lehet igénybe venni az őstermelőkre vonatkozó adókedvezmény.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

KIVA: Kisvállalati adó – Kinek, hogyan ?

Jelenleg nagyon nehéz eligazodni a magyar adózás rendszerében. Ha vállalkozni szeretnénk, több adózási módot választhatunk, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük