Kezdőlap » Egészséges életmód » A keserű csokoládé fogyasztásának előnyei

A keserű csokoládé fogyasztásának előnyei

A tejcsokoládé népszerűsége vitathatatlan: a kedvencek listáján csak utána következik az étcsokoládé (a fehér csokoládét kedvelik a legkevesebben). A magas kakaótartalmú változatokat azonban nemcsak ízük, hanem jótékony egészségügyi hatásaik miatt is érdemes rendszeresen fogyasztani.

A kakaóban található polifenolok pozitívan hatnak a vérnyomásra, sejtvédő, és gyulladásgátló tulajdonságúak. Az étcsokoládé relatív cukortartalma alacsonyabb, és intenzív aromája miatt valószínűbb, hogy kevesebbet fogyasztunk belőle. A kakaót nemcsak csokoládé formájában élvezhetjük: a forró, kakaós italok, vagy a kakaós sütemények is tartalmazzák az értékes polifenolokat. A sovány tejjel, és édesítőszerrel (természetes alternatívát jelent a méz, vagy a nyírfacukor) elkészített forró kakaó fogyókúrázók számára is ajánlott, kalóriaszegény, egészséges ital, mely a kakaópor kedvező tulajdonságaival is rendelkezik. Egyes kutatások szerint a polifenolok akár a daganatos megbetegedések megelőzésében is segíthetnek.

A kakaó, az ét-, és a tejcsokoládé legfontosabb összetevője a harmadik világ országaiból, elsősorban Afrikából származik. A Fair Trade (magyarul: méltányos kereskedelem) megjelöléssel ellátott csokoládé valamivel drágább lehet, mint azok, amelyeken nem szerepel a jelzés. A fair trade áru vásárlásával azonban biztosíthatjuk, hogy olyan terméket fogyasztunk, melynek előállításánál az alapanyagért megfelelő árat fizettek a termelőknek, nem dolgoztattak gyerekeket, és a környezet védelmét is figyelembe vették.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az ásványi anyagok szerepe a táplálkozásban

Az egészségünk megőrzésében fontos szerepe van a kiegyensúlyozott, vegyes étrendnek. A szervezet számára a fenntartáshoz …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük