A jó kávé

Reggeli felkelés után mindannyian szeretnénk azonnal frissek és üdék lenni. Mert ezután kezdődik a nap, kezdődik a kemény munka, ami megköveteli az azonnali döntést. Ennek érdekében sok mindent megpróbál és meg is tesz az ember. És ezt minél kényelmesebben szeretné elérni, ha persze lehetséges. Akár már az ágyból. Csak kell készíteni egy pohár jó erős kávét, majd azt meginni, és indulhat is a nap.

Vannak jótékony hatásai a kávénak, ezért is szeretik olyan sokan. Például a koffein serkentőleg hat az idegrendszerre. Úgy érzi az ember, hogy tettre kész, hogy azonnal tud cselekedni, és nem érzi magát fáradtnak. Persze ez egyéntől változó lehet. Serkenti még a vesét, ezért vizelethajtó hatása is ismert. Még az emésztésben is segít. Növeli a pulzusszámot, ezáltal magas vérnyomás keletkezik tőle. Ez annak nem nagyon jó, akinek eleve is magas. Viszont naponta egy csésze kávé senkinek sem árt. Akkor van baj, ha ezt valaki túlzásba viszi. Stressz növelő hatása van. Növeli a koleszterint is. Aki 4 csészénél több kávét iszik, annak kalciumvesztesége lesz, ezt tudósok mutatták ki. Még a születendő gyermek súlyára is kihat, aki túlzásba viszi a kávéivást. Kisebb súllyal fog születni a baba.

A kávénak fontos alkotóelemei is vannak, amit csak kevesen tudnak úgy igazából. Cukrok, különböző karbonsavak, nitrogén tartalmú vegyületek, például ide tartozik a koffein, az aminosavak és a fehérjék is. Van néhány illékony összetevője is, például szénhidrogének, nitrogének, aldehidek, fenolok, ketonok, furánok, laktonok, és sorolhatnánk még. Tehát, jó a kávé, de nem szabad túlzásba se esni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az egészség szépít

A szépséghez részben a gyomrunkon keresztül vezet az út. Az egészséges táplálkozás jelentősen befolyásolja az …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük