Kezdőlap » Növények » A istenek ajándéka a körte

A istenek ajándéka a körte

Az ősz egyik kedvelt gyümölcse a körte, amelyet az emberiség legalább háromezer éve ismeri és termeszti. Már az ókorban ismerték, Homérosz a körtét az istenek ajándékának nevezte. A körte az enyhe éghajlatú területeken honos Nyugat-Európa, Ázsia és Észak-Afrika területein.

A termesztett körtét csak oltással szokták szaporítani. A vadkörtét, más néven a vackort erdőkben gyűjtik. A körtefák 10-17 méter magasra nőnek, Magas koronájuk gyakran keskeny, azonban néhány körte fajta fájának a mérete cserje méretű. A 2-12 cm hosszú levelei váltakozó állásúak, amelynek az alakja a keskeny lándzsástól a széles oválisig terjed.

A levelek felülete is fajtánként eltérő, egyes fajok levelei sűrű ezüst-szőrös, míg más fajtáké fényes. A körtefák többsége lombhullató, azonban van egy-két délkelet ázsiai fajtája, amelyek örökzöldek. A körtefák jól tűrik a hideg teleket akár -40 celzius fokig is, ez alól csak az örökzöld fajok a kivételek, amik kb. -15 celzius fokig tűrik csak a hideget. A Körte ötszirmú virága általában fehér, de néha lehet sárgás, vagy rózsaszín árnyalatú is. A termése a vad fajtáknál 1-4 cm, amíg a nemesített változatnál akár 18 cm hosszú és 8 cm széles is lehet.A körte színe a zöldtől a sárgáig, sőt az egészen pirosig terjedhet.

A körte alakja váltózó, lehet gömbszerű, vagy ellipszoid, a nemes körte klasszikus (hosszúkás alap és gömbölyded végű). A körtét főleg nyersen fogyasztjuk, azonban ízletes lekvárt, kompótot, pálinkát és gyümölcslevet készíthetünk belőle. Ezenkívül kedvelt töltelék süteményekbe, vagy köretként is használható

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A menta és citromfű

A citromfű a népgyógyászat hasznos eleme. Már régen rájöttek a hatásaira ami sok tünetet enyhít …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük