Kezdőlap » Ünnepek » A halloween

A halloween

A halloween egy ősi kelta hagyományokból kialakult ünnep, mely kezdetben az angolszász országokban terjedt el, ma pedig már szinte az egész világon ünneplik. A halloween mindenszentek előestéjét jelenti, melyet október 31.-én ünneplünk. Az ősi törzsek ezen a napon ünnepelték az újévet. Hitük szerint ilyenkor visszatérnek a földre a bűnös lelkek. A mai felfogás szerint a mindenszentek napja már inkább keresztény hagyományokra épül.

A keresztények november 1-jén mindenszentek napját, míg 2-án halottak napját ünneplik. A halloween legnagyobb szimbóluma a szinte mindenki által jól ismert töklámpás (Jack O’Lantern – lámpás Jack), mely elrettenti a gonosz szellemeket. Amerikában mindenszentek előestéjén a gyerekek jelmezbe bújnak, s “cukrot vagy csínyt” követelve kopogtatnak be a házakba. A legenda szerint ugyanis az ősi kelták cukorkákkal kínálták a gonosz szellemeket békekötés reményében, a jelmezek pedig szintén a gonoszok elijesztésére szolgálnak, akárcsak a töklámpás.

Európában – így Magyarországon is – csak néhány évtizede bukkant fel halloween ünnepe, mivel ez egy tipikusan angolszász ünnep volt, ám ahogy elkezdett kinyílni a világ, elérhetőbbé vált más kultúrák megismerése filmek, képek által, így szivárgott be hazánkba is. Bár a cukorkát követelő gyerekek tömege még nem, vagy csak elvétve bukkan fel, addig egyre több háznál találkozhatunk a mókásan, vagy rémisztően kifaragott töklámpásokkal. Budapesten néhány éve már töklámpás fesztivált is szerveznek, mely a szórakozás mellett az adakozásról is szól. Országszerte rendeznek tökfaragó versenyeket, ahol szebbnél szebb alkotásokkal találkozhatunk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ünnep: Május 1

Sokan talán nem is tudják, miért is munkaszüneti nap, és miért is ünnepeljük május 1-ét. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük