Kezdőlap » Divat és szépség » A hajfestés

A hajfestés

Manapság már nem csak azok festetik a hajukat, akik megőszülnek, hanem a fiatalok körében is nagy divat a hajfestés. A merészebbek a szivárvány minden árnyalatát választják.
Most itt azokról fogunk beszélni, akik azért festetik a hajukat, mert őszülnek, és az ősz hajszálakat akarják eltakarni.

Mik lehetnek az őszülés okai?
Elsősorban az örökölt hajlam, az életkor, stresszes hatások, betegségek és a helytelen táplálkozás.
Természetes úton úgy megy végbe az őszülés, hogy ahogy múlnak felettünk az évek, eltűnik az a festékanyag, ami a hajban van. Az utána növő hajban már nincs meg ez a természetes festék, hanem szürke vagy fehér úgy is mondhatjuk „színtelen”.

A helyes táplálkozás nagymértékben befolyásolja a haj sűrűségét, egészségét és természetes színét.
A haj növekedését és pigmentálódását a B vitaminok, a jód és a vas szabályozza.
Most pedig térjünk rá a hajfestésre, ha valóban bekövetkezik az őszülés.
Legcélszerűbb a hajat eredeti színére újrafesteni. Mindenesetre ehhez is szükséges bizonyos művészet.
Egyszerűbb a dolgunk, ha a festést a fodrász csinálja, de mivel az üzletek polcai roskadoznak a különböző márkájú, minőségű, és technikájú hajfestéktől, sokan otthon maguknak festik a hajukat. A vásárlásnál ügyelni kell, hogy ne válasszunk se túl szőke, se túl sötét árnyalatot.

Amikor először festi a haját az még viszonylag könnyű dolog, de amikor a lenőtt hajat akarja befesteni, az már nehezebb eset. Lehet, hogy nem ugyan azt a színt vásárolja, és a felvitelnek is meg van a maga technikája. Előfordulhat, hogy ilyenkor például egy barnának többféle árnyalata kerül a hajunkra. Ha nem melíroztatni akarunk, akkor, jobb, ha az után festést szakemberre bízza.

Minden hajfestéken feltüntetik, hogy előtte végezzünk bőrérzékenységi próbát. Vannak ugyanis olyanok, akik bizonyos anyagokra allergiásan reagálnak. A bőr legkisebb elváltozása esetén sem szabad a készítményt használni. Azzal se próbálkozzunk, hogy más márkájú festéket választunk, az alapanyagok mindig ugyan azok.
Ha szőkíteni akarja, a haját legyen nagyon óvatos. A helytelenül összeállított oldattól a haj törékennyé válik és elveszti csillogását.

A festett haj különleges ápolást igényel. Gyöngéden mossa haját, reggel és este alaposan kefélje, fésülje át.
Végezetül a legfontosabb: ha elkezdte festeni a haját ne hagyja abba, mert nincs annál csúnyább és ápolatlanságot keltő látvány, ha valakinek 5-10 centire is lenőtt a haja és kilátszanak az ősz hajszálak.
Ha mégis megunta a festést, akkor utoljára festesse be őszre, és az így lenövő hajvégek, már nem keltenek rossz benyomást, vagy mintha szőkíteni akarná, szívassa ki a színét.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Kinőnek újból a kihullott szempillák?

Újranőnek a szempillák? Jogos a kérdés, mivel a szempillák kihullását, vagy kitépődését aligha kerülhetjük el. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük