Kezdőlap » Egészséges életmód » A gyorséttermi ételek növelik az allergia kockázatát?

A gyorséttermi ételek növelik az allergia kockázatát?

Egy új-zélandi kutatás szerint azoknál, akik hetente háromszor, vagy többször étkeznek gyorsétteremben, jelentősen nagyobb a rizikója az allergia kiváltotta asztma, neurodermitis, és a szénanátha kialakulásának. A nagy mennyiségű gyümölcsfogyasztás ezzel szemben az allergiás panaszok valószínűségének csökkenését okozza. A gyorséttermek kínálata tehát allergia kialakulásához vezethet. A kutatók csaknem két millió gyerek, és fiatal adatait összehasonlítva jutottak erre az eredményre.

A kutatás keretei között egyéb étkezési szokásokat is vizsgáltak, azonban közvetlen összefüggést csak a gyorséttermi koszttal kapcsolatban találtak. A pontos összefüggések kiderítéséhez, illetve bizonyításához további vizsgálatok, tanulmányok szükségesek. A negatív hatás okozóiként a kutatók a hamburger, sült krumpli és egyéb gyorséttermi ételek magas telített, és transzzsírsav-tartalmát nevezték meg. A konkrét hatásmechanizmus egyelőre nem ismert. Tény, hogy a telített zsírsavak növelik a koleszterinszintet, a transzzsírsavak megváltoztatják az LDL-koleszterin (a “rossz koleszterin”) szerkezetét, így veszélyesebbé teszik. A telített zsírok elsősorban az állati eredetű élelmiszerekben fordulnak elő, így a zsírosabb tejtermékek, húsok fogyasztását korlátozzuk. Míg azonban a telített zsírsavakra szüksége van a szervezetünknek, a transzzsírsavakra nincs: utóbbiakat ajánlott elkerülni, akár teljes mértékben kizárni étrendünkből.

A gyakori gyümölcsfogyasztás ezzel szemben kedvező hatásúnak bizonyult: azoknál a fiataloknál, akiknek étrendjében legalább heti három alkalommal szerepelt a gyümölcs, körülbelül 14%-kal volt alacsonyabb az allergiás megbetegedések rizikója.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az avokádó szerepe az egészséges táplálkozásban

Az avokádó az egyik legnagyobb zsírtartalmú gyümölcs: egy közepes méretű avokádó körülbelül 400 kalóriát, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük