Kezdőlap » Betegségek » A gyomorhurut

A gyomorhurut

A gyomorhurut, azaz a gastritis a gyomornyálkahártya vérbőségét, megduzzadását, redőzöttségének növekedését, izomzatának görcsös összehúzódását jelenti. A heveny gyomorhurut többnyire váratlanul jelentkezik, és erős rosszulléttel kezdődik, ilyenkor az étel és ital fogyasztása hányást és a rekeszizom égető fájdalmát okozza.

A gyomornyálkahártya izgalmának számos kiváltó oka lehet, gyakran stressz vagy pszichés terhelés áll a háttérben. Okozhatják bizonyos gyógyszerek is. A dohányzás károsítja a gyomor nyálkahártyáját, erős dohányosoknál erősen megnövekszik a gyomorhurut kialakulásának a veszélye. Az alkohol és az erős, csípős fűszerek nagy mennyiségű fogyasztása is előidézhet gyomorhurutot. A betegség kialakulásában szerepet játszhatnak az ételek szennyeződésével a gyomorba került baktériumok is. A gyümölcsön, zöldségen maradt növény védőszerek szintén erősen ingerelhetik a gyomor nyálkahártyáját. A betegség kellemetlen, de mégsem igényel különleges kezelést, ugyanis 1-2 napos koplalás hatására gyomrunk általában rendbe jön.

Hányás után néhány óráig javasolt koplalni, csak azután érdemes próbálkozni egy csésze híg, keserű teával. Szilárd ételekkel érdemes másnapig várni, éhségroham esetén kétszersültet vagy zabkását érdemes fogyasztani. A dohányzás a gyomorhurut ideje alatt tilos.
A gastritis többnyire nem különösebben veszélyes, ha azonban a hányás és hasmenés nagy mennyiségű folyadékvesztést okoz, feltétlenül orvoshoz kell fordulni. A gyermekeknél erre fokozottan ügyelni kell, és minden esetben pótolni kell a folyadékveszteséget.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A C-vitamin

A C-vitaminról mindenki azt gondolja, hogy ismeri, tudja mire jó, mire kell használni. Az igazság …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük