Kezdőlap » Családi élet » A gyermek nevelés otthon kezdődik .

A gyermek nevelés otthon kezdődik .

Nekünk mint szülőknek kötelességünk, hogy gyermekeinknek helyes irányt mutassunk !
A jó anya és a gondoskodó apa saját viselkedésével , tetteivel példaképe a gyermekeinek.

Az otthon a gyermek első iskolája, itt kell megtapasztalnia, megtanulnia az élet alapelveit, de mindezt nem csak elméletben kell tudniuk, hanem formálniuk kell az ember egész életútját. Már egész kisgyermek korban tanítani kel a gyermeket, az emberek elfogadására, illemre, mit szabad és mit ne csináljon. Természetesen nem a túlzott tiltás módszerével, hanem a szolgáló szeretet megismertetésével. Mihelyt fejlett testileg és szellemileg , b í z z u k meg otthoni feladatokkal ! Bátorítsuk, hogy segítsen szüleinek, buzdítsuk önuralomra, mások boldogságát, kényelmét segítse elő, talán még úgy is , hogy az ő kényelmének rovására megy. Nézzünk egy példát ! A családban az anyának és az apának nagyon nehéz napja volt, estére leülnek a terített asztalhoz, de az anya elfelejt vizet tenni az asztalra, de észreveszi és megkéri nagyobbik gyermekét, hogy legyen szíves vizet hozni a kancsóban. A jól nevelt gyermek, boldogan , sietve hozza és teszi az asztalra, sőt még meg is kérdi tölthet – e valakinek. A nem helyesen nevelt , önző gyermek meg sem hallja az anyai kérést és a helyén ül, várva, hogy majd valaki hoz helyette, esetleg vissza is szól: – miért pont én ? És elvárja, hogy neki töltsenek legelőbb !
Ebben a gyerekben a szolgáló szeretet még nincs kifejlődve, iparkodjunk megfelelő időben ránevelni gyermekünket az önmegtagadás kellő mértékének használatára.

Az otthoni nevelést ki kell egészíteni az iskolai nevelésnek.
Állandóan szem előtt kell tartanunk gyermekeink fizikai, szellemi és lelki – tehát az egész mivoltukban való – fejlődését !

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen alkotás az anime és a manga?

Az utóbbi pár évben meglehetősen népszerű lett kishazánkban Japán, így gyakran hallani az anime és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük