Kezdőlap » Növények » A gyapot termesztése

A gyapot termesztése

A gyapot rendszerint bokros növény, amelynek minden magva körül puha rost helyezkedik el. Trópusi eredetű, de sikeresen termesztik a mérsékelt éghajlaton is, ahol jó a csapadék eloszlása. Amerikában nagy előszeretettel termesztik, ahonnan elszállítják a különböző országokba. Ázsiában viszont a gyapot az egyik fő termesztett növény.

A gyapot levelei biztosítják a növény számára a szénhidrát ellátást. A fotoszintézis alakítja a fényenergiát kémiai energiává, amely tárolja a cukrot a növényben.
A gyökere eleinte lehet olyan mélyen, mint 10 hüvelyk, például az első három hétben. A gyökere nőhet naponta két centit eleinte, így kétszer olyan hosszú lehet, mint a növény magassága. Ha a gyapot toktermése kinőtt, akkor a gyökér növekedése hirtelen lelassul.

Körülbelül 1 méter magasra nőhetnek meg.
Tavasszal kell elvetni a növényt hosszú sorokban. Majd megöntözni, ha nem kap elég csapadékot, és persze kigyomlálni a fölösleges gazt, a kártevőket figyelni és ki irtani. Hamar megjelenik a virág, amit a méhek beporoznak.

Nyáron is öntözni kell, gyomlálni és figyelni, nehogy a kártevők elpusztítsák. Ekkor szépen megnő az eredeti méretére. Megjelenik a gyapot toktermése is. Majd a nyár végén elő lehet készíteni a gyapotot a szüretre.

Ősszel kezdődik meg igazán csak a munka. Először leszüretelni a gyapotot, majd bálákba csomagolni. Persze külön kell választani a magot a terméstől, és csak aztán bálákba rakni.
Télen pedig elkészíteni a pamut anyagot. És persze előkészíteni a földet a következő szezoni gyapotvetésre.

A gyapottisztító folyamatban a bolyhosodó gyapottól elválasztják a magokat, és ezután préselik bálákba, majd elszállítják különböző országokba, leginkább a tengerentúlra. Majd azokból készítenek festett, kötött szöveteket.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A menta és citromfű

A citromfű a népgyógyászat hasznos eleme. Már régen rájöttek a hatásaira ami sok tünetet enyhít …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük