Kezdőlap » Növények » A gombák királynője a nagy őzláb gomba

A gombák királynője a nagy őzláb gomba

A nagy őzlábgombát a gombák királynőjeként is hívják. A nagy őzlábgomba latin neve Macrolepiota procera. Ez a gombafajta a lomb- és fenyőerdőben egyaránt megterem.

Karcsú, megnyúlt tönkje magas, amely a kalaptól lefelé fokozatosan vastagodó. A tönk kb. 10-40 cm hosszú, 1-3,5 cm vastag a kalapból csuklószerűen kifordítható, amíg az alja hagymaszerűen, gumósan kiszélesedő, a gumó 3-6 cm nagy. A tönk alapszíne barnás, melynek a bőre növekedéskor szétrepedezik, világos sárgásszürkés alapon apró, sűrű, barna pikkelyektől övesen márványozott, tarka lesz. A tönk keményen rostos állománya belül üres, csöves.

A gallérja kettős szélű, olyan mint egy gyűrű, amely a szélein puha, barnás színű, korpás, amíg a középen merevebb, porcos, sima, pelyhes. Könnyen elmozdítható, a tönkön. A fiatal gomba kalapja teljesen rágömbölyödik a tönkre, a kifejlett gomba kalapja ernyőszerűen kiterül. A pikkelyekkel borított halvány barnás kalapja 10-30 cm széle, a széle rojtos, bőre nem húzható le.

A fiatal gomba lemezei fehérek, ami később krémszínű lesz, amelyek a tönk körül gyűrűben összenőttek, de a tönktől udvar választja el őket. Igen sűrűn, de szabadon állnak és a kalap széle felé szélesebbek, puhák. A fehér húsa puha, az idősebb példányoké lehet kissé szürkés rózsaszínű, a tönknél szívó, rostos. Nehezen szeletelhető. Az íze édeskés, kellemesen mogyoró ízű, enyhén lisztszagú. Fiatalon az egyik legjobb csemege gomba, de levesnek, rántva, sütve vagy más gombás ételnek egyaránt jó. Könnyen romlik, ezért frissen hűtőben se tartsuk tovább egy-két napnál. A tönkjét megdarálva tudjuk felhasználni, mivel eléggé rágós. Szárításra alkalmas.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Aloe vera

Dísznövényként ismertük meg, de a szépségápolásban és a természetgyógyászatban is évezredes hagyományokkal rendelkezik. Féltrópusi, a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük