A fogak

A fogazatunk alapos tárgyalást igényelnek. Egészségünk fontos problémáját jelenthetik.
A fogaknak, mint rágó szervnek elsődleges funkciójához két másodlagos funkció is csatlakozik: a fogak esztétikai hatása, és az arc felépítésében és formájában betöltött szerepe.

Száj, ajak, fogak –olyan hármas egység ez, amely megszabja az arcról alkotott összbenyomást, és amelyet soha semminek sem szabad megzavarnia. Meg kell tehát óvnunk szájunk és fogaink szépségét.
Mi történjék tehát a fogainkkal? Vagyis mi az, ami helyes és mi, ami helytelen?

A fogainkat tulajdonképpen minden étkezés után meg kellene tisztítani, de semmi esetre se feküdjünk le este úgy, hogy nem végeztünk alapos szájápolást.
Fogkefénk sörtéje ne legyen túlságosan kemény. Ne csak vízszintes irányban keféljük, hanem mindig a pirostól a fehér felé is- tehát a foghústól a fogakig.
Nem elegendő, ha tisztítás helyett megeszünk egy almát. Igaz az alma rágása megmasszírozza a foghúsunkat, de a fogakat hiányosan tisztítja meg. Azon kívül, ha a gyümölcs savtartalma a szájban marad, megtámadja a fogzománcot.

Tévedés az hinni, hogy a tejfog nem igényel ápolást. Az első fogak túl korai elvesztése gátolja az állkapocs növekedését. Emiatt a maradandó fogak túl szorosan nőnek egymáshoz képest, és nehéz a tisztításuk.
Mit tehet a megelőzés érdekében?
Ápolja fogait rendszeresen. Évente kétszer keresse fel fogorvosát, akkor is, ha nincs panasza. Táplálkozzék rendesen. Már gyermekeinél kezdje el. A fogaknak legyen „rágnivalójuk”.
A túl sok nyalánkság viszont gyengíti a fogzománcot. És ha este az ágyban még elfogyaszt valami „csemegét” utána feltétlenül mosson fogat.

A masszázs is hozzátartozik a fogápoláshoz. A mutató ujjával erőteljesen dörzsölje alsó és felső állkapcsát valamint az ínyét körülbelül két percig. A foghúsnak egészségesnek kell lennie. Ha erősen vörös és gyakran vérzik, keresse fel fogorvosát.
A fogak hófehérsége koránt sem bizonyítja egészségüket. Gyakran mészhiány az, amitől a fogak szinte átlátszó fehérek. Az egészséges fog enyhén sárgás színű.
Ha azonban a fogak külső hatás miatt (nikotin, kávé) kapnak sötét színt, az orvos fájdalommentesen segít ezen. A fogkövet is el tudja távolítani, ami a fogkefével nem sikerül.

A száj sajátos hangsúlya ellentétekből adódik: az ajak vörös, a fogak fehérek. Az ajak pirossága és az arc színe beszéd és nevetés közben folyton változó keretbe foglalja a fogazatot. Ez az esztétikai hatás nagyon ingerlő, és varázsát sosem veszíti el.
Gondozzuk, ápoljuk fogainkat, hogy a fent említett hármas egység (száj, ajak, fogak) mindig harmonikus legyen.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Aminosavak: segíthetnek meggátolni a bőr öregedését?

Az aminosavak fiatalító hatással vannak a bőrünkre. Ha az étrendünk megfelelő mennyiségben tartalmazza őket – …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük