Kezdőlap » Betegségek » A ficam

A ficam

Az ízületet alkotó két csontvég egymástól eltávolodik és ebben a helyzetben rugalmasan rögzül. Legtöbbször baleset következtében jön létre, ilyenkor traumás ficamról beszélünk. Az ízület túlnyújtása vagy ritkán túlhajlítása következtében az ízületi tok elszakad, az ízületi fej az ízvápából kiugrik és a környező izmok összehúzódása következtében ebben a helyzetbe rögzül. A ficam helyretétele után az ízületi tok szakadásának meg kell gyógyulnia. Ha ez elmarad vagy ugyanabban az ízületben többször ismétlődött ficamok miatt a tok kitágul, később esetleg normális mozdulatra is ficam jöhet létre.

Ilyenkor szokványos ficamról beszélünk. Ha a ficam helyretétele elmarad, a környező lágyrészek zsugorodása a kóros helyzetet rögzíti, ezt idült ficamnak nevezzük. Világra hozott ficam leggyakrabban a csípőízületben fordul elő. A traumás ficam főként a fiataloknak a sérülése, idősebb korban hasonló erőbehatásra valószínűleg csonttörés jöhet létre. A ficam szövődménye lehet törés is, ezt a ficamos törésnek nevezzük. A leggyakoribb ficamok közé a végtagok nagy ízületeiben, mint a váll, a könyök, a csípő, a térd, a boka, valamint az állkapocs ízülésénél keletkezhetnek.

A végtagokon a ficam tünete a hirtelen nagy fájdalom és az ízületeknek kóros helyzetben történő rugalmas rögzítettsége. A ficamodott ízület környéke a vérömleny következtében hamarosan megduzzad. Jellegzetes tünete van az állkapocsficamnak, a száj túlzott nyitása után a fül előtt éles fájdalom keletkezik és a száj félig nyitott állapotban marad. A nyakcsigolyák ficamjának életveszélyes szövődménye is lehet a gerincvelő sérülése. A ficam helyreállítása orvosi feladat. A művelet érzéstelenítésben történik. Állkapocs és szokványos ficam helyretétele néha anélkül is lehetséges. A szokványos ficam megelőzéséhez és invertált ficam helyretételéhez műtét szükséges. Ficam után az ízületet néhány hétre rögzítőkötéssel látják el.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amit az eboláról tudni érdemes

Ebola. Az utóbbi időben ez a szó tartja rettegésben a világot, pánikot okozva mindenütt, ahol …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük