Kezdőlap » Karrier » A fiatal munkavállaló

A fiatal munkavállaló

Diákok tízezrei járnak nyáron dolgozni, valamilyen diákmunka program, vagy iskolaszövetkezet keretein belül. Vannak, akik csak a nyári strandolásra és a bulizásra akarják megkeresni a pénzüket, van, aki a családját szeretné támogatni, és van, aki a következő tanévre gyűjti a pénzt. Ennek nincs semmilyen akadálya, de a Munka Törvénykönyve szigorúan védi a fiatal munkavállalókat, előírások, és szabályok vannak rá, hogy mi alapján mehet el valaki dolgozni akkor, ha még nem nagykorú. Ugyanis a Munka Törvénykönyve szerint, csak az létesíthet munkaviszonyt munkavállalóként, aki a 16. életévét már betöltötte. Ha valaki még csak a 15. életévét töltötte be, de munkát szeretne vállalni, nappali képzés keretein belül, akkor iskolai szünet alatt vállalhat munkát, de csak szülői beleegyezéssel.

Előfordul, hogy van, aki még nem töltötte be a 16. életévét, de színészként, énekesként, sportolóként dolgozik, illetve például reklámokban szerepel, az a gyámhatóság engedélyével a jogszabályban meghatározottak szerint vállalhat munkát, és nem csak az iskolai szünet időtartama alatt.
Ha a fiatalkorú még nem töltötte be a 16. életévét, nagyon fontos, hogy törvényes képviselője (szülő, gondviselő), mindenképp jelentse ki egyértelműen, hogy a fiatalkorú létesíthet munkaviszonyt. Ezt célszerű mindig írásba foglalni.

A fiatalkorú munkavállalóra más jogszabályok vonatkoznak, mint a felnőtt munkavállalóra. Például a munkaidejük nem érheti el a nyolc órát. Persze vannak olyan helyek, ahol inkább részmunkaidőben dolgoztatják őket, ami lehet négy, illetve hat óra. Viszont, ha munkaidejük eléri a napi négy és fél órát, akkor harminc perc szünet illeti meg őket. Legalább tizenkettő órának kell eltelnie pihenő időben, ami azt jelenti, hogy a két munkanap között, legalább tizenkét óra teljen el. Túlórára, ügyeleti jellegű munkára, készenlétre, rendkívüli munkavégzésre, valamint éjszakai munkára tilos fiatalkorú munkavállalót kötelezni. Minden fiatal munkavállalót öt nap pótszabadság illet meg, valamint két pihenőnap (szombat és vasárnap). Olyan munkára sosem szabad alkalmazni diákokat, fiatalkorúakat, mely testi alkatukra és fejlettségükre hátrányos következményekkel járhat. Ha egy fiatal munkavállaló bérét nézzük, akkor a minimálbért el kell, hogy érje, ami havonta 101.500 Ft, míg, ha az órabéres foglalkoztatást nézzük, akkor 584 Ft/óra.
Ha diákmunkára adjuk a fejünket, mindig tekintsük át az erre vonatkozó jogszabályokat, mert a későbbiekben még hasznunkra válhat. A fiatal munkavállalóknak a munkáltatók is örülnek, mert ha diákigazolvánnyal tudjuk igazolni, hogy valóban diákok vagyunk, és valóban fiatal munkavállalóként szeretnénk dolgozni, akkor a munkáltatónak nem kell fizetni a diák után járulékokat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A felnőtt munkavállaló jogai, kötelezettségei

A felnőtt munkavállalóknak is vannak jogai és kötelezettségei, bár másabb kötelezettségeik vannak, más a munkaidejük, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük