Kezdőlap » Betegségek » A demencia

A demencia

Elbutulás, szellemi hanyatlás, vagyis demencia. Egy kór a sok közül, amitől mindenki fél. Olyan Alzheimer-típusú betegségről van szó, amit nehéz diagnosztizálni. Ám vannak egyértelmű jelei: a szellemi teljesítőképesség hanyatlani kezd, zavar keletkezik a tanulási képességben, a figyelemben, a memóriában, az ítéletalkotásban. Ez az állapot folyamatosan romlik, a betegek szellemileg fokozatosan épülnek le. Bármely életkorban előfordulhat, de a leggyakoribb 65 éves kor felett. A 65 év feletti lakosság 1%-át érinti ez a kór. A betegség hatással van a viselkedésre, és jellembeli változásokat eredményezhet: a beteg olykor indokolatlanul ellenségessé és agresszívvé válik. A memóriazavar abban nyilvánulhat meg, hogy az illető elfelejti a hozzátartozói nevét, beszéd közben nem találja a megfelelő kifejezéseket, elpakol dolgokat úgy, hogy utána nem találja meg. Legrosszabb esetben már fel sem ismeri a közeli családtagokat. A demencia az agynak egy olyan előrehaladott megbetegedése, ami akár az önálló életre való képesség, az önellátás is ellehetetlenül.

Az Alzheimer-demencia oka ismeretlen, de a szövettani vizsgálatok azt mutatták ki, hogy egyfajta típusos idegsejt károsodás minden beteg esetében felmerült.

A demenciát jelenleg orvosilag nem tudják gyógyítani, csak kezelni lehet. A gyógyszeres kezelés a viselkedésbeli elváltozásokat tudja korrigálni, javítja a beteg emberi kapcsolatait. Ez különösen sikeres lehet, ha memóraitréninggel, zene- és szocioterápiávál egészítik ki a kezelést. Ha korai stádiumban felismerik a betegséget, és elkezdődik a gyógyítás, a beteg életminőségén jelentősen lehet javítani.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen kórokozók vannak?

A kórokozóknak három nagy csoportja van a baktériumok, a vírusok és a gombák. A baktériumok …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük