Kezdőlap » Betegségek » A cukorbetegség

A cukorbetegség

A cukorbetegség, más néven a diabetes mellitus, a szervezet anyagcseréjének krónikus megbetegedése. A szénhidrát-anyagcsere zavara áll a középpontban, de ez a folyamat érinti a zsír- és a fehérje-anyagcserét is. A cukorbetegség alapvető oka az, hogy a hasnyálmirigy nem termel elég inzulin nevű hormont, vagy a szervezet érzéketlen az inzulinra.
A sejtek nem képesek a glükóz felvételére inzulin hiányában, ezért szervezetünk vércukorszintje megemelkedik. Ha több a szervezetünkben az inzulin, akkor pedig a vércukorszint túl alacsony lesz. Egyik eset sem jobb.

Szervezetünk fő energiahordozója a cukor, és ez a vérünkben, mint glükóz (szőlőcukor) van jelen. A vérből a legtöbb sejtbe a glükóz az inzulin nevezetű hormon segítségével jut be, így tehát az inzulin csökkenti a vércukor szintet.

Két féle típusú cukorbetegségről beszélhetünk. Az 1-es típusú, valamint a 2-es típusú cukorbetegségről.

Az 1-es típusú cukorbetegségnél az autoimmun betegség áll fenn, amit az inzulinhiány okoz. Ennek hátterében az áll, hogy a szervezetünk immunrendszere idegen sejtként ismeri fel a saját sejtjeinek egy részét, és az immunválasz következtében elpusztulnak a hasnyálmirigy inzulint termelő sejtjei. Ez a fajta diabétesz bármely korban előfordulhat, de inkább gyermekkorban, vagy a fiatal felnőtteknél szokott gyakoribb lenni.

A 2-es típusú cukorbetegségnél az agy érzékeli, hogy a vérben sok cukor van, és utasítja a hasnyálmirigyet, hogy állítson elő több inzulint, a sejtek azonban ellenállnak. Ezt az eredményezi, hogy több éven át magas volt az inzulinszint és így kialakult az inzulinrezisztencia. Tehát az agy hiába utasítja a hasnyálmirigyet, hogy több inzulint termeljen, ez a sejtek ellenállása miatt nem valósul meg, és egy bizonyos idő után a hasnyálmirigy feladja a harcot, aminek következtében már tartósan magas lesz a beteg vércukorszintje.

Ennek tünetei, a vizelet mennyiségének növekedése, fejfájás, fáradságérzet, izzadás, kéz-és lábzsibbadás, látászavar, nehezen gyógyuló sebek, hányinger, hányás, stb.
Szövődményei lehetnek a látáskárosodás, érelmeszesedés, infarktus, impotencia, veseelégtelenség, stroke, illetve a nagyon nehezen gyógyuló sebek és az elfekélyesedés.

Akinél a cukorbetegséget diagnosztizálták, annak szigorú diétára lesz szüksége napi ötszöri étkezés mellett, a magas cukortartalmú ételeket kerülve, valamint a megszabott szénhidrátértéket megtartva. Emellett fontos, az életmódváltás, a rendszeres vércukormérés, gyógyszeres-vagy inzulinos kezelés, a lábak rendszeres vizsgálata, valamint ha egy seb keletkezik a lábon, azonnal orvoshoz kell fordulni, és folyamatosan kezelni kell azt.

Sajnos előfordulhat, hogy a betegnek vagy nagyon magas a vércukorszintje, vagy nagyon alacsony és ilyenkor megtörténhet a diabeteses kóma. Ilyenkor, amíg a beteg az eszméletét el nem veszíti, azonnal egy gyorsan felszívódó cukrot, például szőlőcukrot kell neki adni, vagy éppen cukros vizet. Ha a beteg már elvesztette az eszméletét, azonnal hívjunk orvost, aki intravénásan glükózt fog neki beadni. Ha a beteg ilyen helyzetben nincs azonnal kezelve, bele is halhat. Ezért fontos, hogy mindig figyeljünk oda az esetleges tünetekre, hogy még időben észrevegyünk, ha baj van.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mellkasi fájdalmak

Ha szorít a mellkasunk, azonnal szívrohamra gyanakszunk. De mi a helyzet akkor, ha nem szorítást …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük