Kezdőlap » Családi élet » A családtervezés

A családtervezés

Családtervezésnek nevezzük, ha a házasok megbeszélik egymással, hogy mikor és hány gyermeket akarnak, annak a felelősségteljes döntésnek a tudatában, hogy őket fel tudják nevelni, gondoskodni tudnak róluk. A terv a házasélet folyamán a körülmények alakulásával természetesen változhat. A családtervezés ezek alapján kimondható, hogy nem csak születésszabályozás, hiszen nem elég a gyermeket megszülni, őket fel is kell tudni nevelni. A születésszabályozás pedig nem azt jelenti, hogy megszabjuk a születéseket, hanem a születések alkalmas idejének, számának meghatározását, ami valójában a gyermek érdekében történik.

A születések számának optimálissá tételére, emelésére irányulhat. A családtervezés a világon mindenhol elterjedt, bevett szokás. 1968-ban az Egyesült Nemzetek Szervezete a sérthetetlen emberi jogok közé sorolta a családtervezést. Ehhez hozzátartozik, hogy még a Vatikán is elismerte a szülőknek azt a jogát, hogy meghatározzák gyermekeik számát. A házasság egyik, ha nem a legfontosabb értelme a gyermek, a család. Szinte nagyon kevés olyan család van, akik ne akarnának gyermeket, természetesen vannak, akiknek sajnos egészségi probléma miatt ez képtelenség, de manapság rengeteg lehetőség van (örökbefogadás, lombikprogram stb.) gyermeket felnevelni. A házasságban a szülőknek a legnagyobb örömforrása a gyermekeik életében megifjodó élete, a családi élet.

Mindenképpen arra kell irányulnia a családtervezésnek, hogy a gyermek ne véletlenül jöjjön a világra, hanem amikor a szülők felkészültek a fogadására, felnevelésére. Családtervezésnél mindenképpen vegyük figyelembe: egészségi szempontok, anyagi lehetőségek, születésszabályozás módja, házaspár kultúrális igényei, házasság megalapozottsága, gyermek felnevelésének kilátásai, körülményei.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan tartsuk a tengerimalacot?

A legtöbb családban előfordul, hogy a gyerekek nagyon szeretnének valamilyen állatot tartani. Mi szülők tisztában …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük