Kezdőlap » Fitnesz » A crossfit előnyei, és hátrányai

A crossfit előnyei, és hátrányai

A crossfit edzésprogram legfőbb előnye, hogy az összes gyakorlat alapját természetes mozgásformák jelentik. A mindennapokban már nem vagyunk hozzászokva a funkcionális mozgáshoz. A legtöbb ember például guggolás közben nem képes 90°-os szögnél mélyebbre menni, pedig a térdízület működése szempontjából a földig ereszkedés lenne az ideális. A hagyományos edzőtermekben sokan egyoldalúan, a mozgáspályájuk határain belül edzenek, ami akár idő előtti ízületi kopáshoz vezethet.

A crossfit rövid, intenzív edzései során a teljes testes fitnessprogram az erő növelése mellett a koordinációt, az állóképességet, a mozgékonyságot, és az egyensúlyt is javítja. Fontos azonban, hogy az edző megfelelő képesítéssel, és gyakorlattal rendelkezzen: a leghatásosabb, legintenzívebb gyakorlatok, és a helyes kivitelezés egyéni adottságoktól függően különbözhetnek, egy hozzáértő edző azonban mindenkinek segíthet kihozni magából a maximumot. Egy jó crossfit-edző óráin kisebb a sérülésveszély: képes megfelelően megítélni a résztvevők képességeit, és határait.

A crossfit edzésprogram azonban nemcsak előnyökkel jár. A túlterhelés, és a sérülések veszélye magasabb, mint például a súlyzós edzésnél. A gyakorlatok során bizonyos időn belül a lehető legtöbb ismétlést kell elvégezni. Ez a mozgástechnika romlásával, és a sérülések rizikójának növekedésével jár – nem utolsósorban, az edzés eredményessége is csökken. Crossfit-oktató bárki lehet, aki elvégez egy rövid képzést: nem szükséges hozzá előképzettség a sport területén. További hátránya a crossfit edzéseknek, hogy erőszinttől függetlenül általában mindenki azonos gyakorlatokat végez: több nehézségi fokozatra lenne szükség. A valóban hozzáértő edző segíthet a problémák megoldásában, illetve a sérülések megelőzésében: aki a crossfitet választja, fordítson tehát kiemelt figyelmet a megfelelő oktató megtalálására.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mikor és mennyit kell inni, ha edzünk?

Ha az edzést dehidratált állapotban kezdjük, akkor a teljesítményünk csökkenni fog. Fontos, hogy megelőzzük ezt …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük