Kezdőlap » Látnivalók » A Colosseum

A Colosseum

A Colosseum Róma óvárosának a közepén fekszik, a Via dei Fori Imperiali keleti végén. A főpályaudvartól nem messze található, földalattival könnyen elérhető. Saját metrómegállója is van Colosseo néven.

Az amfiteátrum római találmány. Lényege az elliptikus alaprajzú aréna, amelyet több emelet magasságban ülőhely sorok öveztek, ahonnan a nézők tömege biztonságban nézhette a látványosságokat, a gladiátorok harcát. Róma már a Colosseum megépítése előtt rendelkezett néhány amfiteátrummal, de egy Kr. u. 64-ben kitört tűzvész miatt újat kellett építeni. A 69-től uralkodó Vespasianus császár elrendelte egy nagy befogadóképességű új amfiteátrum építtetését, melyet saját családnevéről Amphitheatrum Flavium néven vált ismertté. A VIII. század óta nevezik Colosseumnak az aréna szomszédságában álló, Néró császárt ábrázoló monumentális szoborról (colossus).

A Colosseum átmérője mintegy 500 méter, magassága 48,5 méter, mészkőből, tufából és téglából épült. Kr. u. 80-ban Vespasianus utóda, Titus avatta fel szertartásos ünnepség keretében, amelyen 5000 vadállatot vonultattak fel. A legfelső üléssort a következő császár, Domitianus fejeztette be.

A Colossum szerkezete arra utal, hogy a rómaiak nagy tömegek mozgatását is képesek voltak felügyelni. Az üléssorokat lejárók és folyosók tagolják, amelyek 50000 ember zavartalan elhelyezését és közlekedését biztosították. Fontosabb volt azonban az állatok elhelyezésére szolgáló szárny gondos kialakítása. Olyan járatok és felvonók rendszerét alakították ki, amellyel megoldották a dühöngő vadállatok színpadra juttatását közvetlenül a ketreceikből. A negyedik emeleten elhelyezett talpkövek és konzolok hatalmas rudakat tartottak, melyek segítségével az amfiteátrum arénáját óriási sátorral lehetett lefedni.

A Colosseum építészeti megoldásai még ma is meglepően modernek, nem sokban különböznek azoktól az acélszerkezetektől amelyeket a XX. századi toronyházak létesítésénél használnak. A megnyitását követő kétezer év elteltével a Colosseum még ma is a római építőművészet kiemelkedő példája.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mi Nagy-Britannia legromantikusabb helye? – Tintern-Apátság

Dél-Wales és Anglia határán, közel 200 évvel ezelőtt a kis fényűző kirándulócsónakok rendszeresen kisiklottak a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük