Kezdőlap » Betegségek » A bulimia következményei

A bulimia következményei

A bulimiás megbetegedés az egész szervezetre nézve súlyos következményekkel járhat. A panaszok egy része a gyakori önhánytatásra vezethető vissza. Ide tartoznak a fogakon keletkezett károk, a fogszuvasodás, bőrkeményedések az ujjakon, megduzzadt nyálmirigyek, a nyelőcső gyulladása a gyomorsav maró hatása miatt. A rekedtség, nyelészavarok, nyelési fájdalom, a sav-bázis egyensúly zavarai, szívritmuszavarok és a veseelégtelenség szintén attól alakul ki, ha a beteg ezen a módon szabadul meg a tápláléktól.
A hashajtó vagy vízhajtó hatású gyógyszerek problémákat okozhatnak a vese működésében, illetve a gyomor-bél traktusban, például hasmenést, vagy székrekedést is előidézhetnek.
A testsúly erős ingadozása szintén a bulimia egyik tipikus következménye. Az anorexiás megbetegedéssel ellentétben a beteg testsúlya nem marad tartósan átlag alatti, általában a túl alacsony és az átlag feletti testsúly között ingadozik. Azonban a szegényes táplálkozás az egészségre káros következményekkel járhat. A káliumszegénység bizonyos esetekben szívritmuszavarokat idézhet elő. A kalciumhiány elősegíti a csontritkulás kialakulását.
Számos bulimiás beteg nőnél kimarad a havi vérzés, tehát a betegség terméketlenséghez vezet. Amennyiben a terhesség alatt jelentkezik a betegség, gyakran vezet vetéléshez vagy rendkívül kis súlyú újszülött világra hozásához.
Az anyagcsere lelassul, csak a legszükségesebb folyamatok működését biztosítja.
Ezen felül a bulimiásoknál a betegség gyakran lelki megbetegedéssel is jár. A depresszió tünetei viszonylag gyakran fordulnak elő. Extrém esetekben a súlyos bűntudat akár öngyilkossági gondolatokhoz, vagy öngyilkossági kísérlethez is vezethet.
A bulimia szociális következményekkel is jár, mivel a betegek társadalommal kapcsolatos magatartása is megváltozik. Visszahúzódnak a barátaiktól, családjuktól, és elvesztik érdeklődésüket. Ez az izoláció az alacsony önértékelést tovább erősíti, ami még inkább motiválja a beteget, hogy a súlycsökkentés által egy attraktívabb külsőt érjen el.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Bőrbetegségek és a vércsoport összefüggése

Sajnos nagyon kevés az információnk a bőrbetegségek és a vércsoportok közötti összefüggésekről! Viszont azt tudjuk,hogy …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük