Kezdőlap » Látnivalók » A Brüsszeli Fő tér- Grand Place

A Brüsszeli Fő tér- Grand Place

Brüsszel Fő tere több száz éves színpad. Az urbánus demokráciáról tanúskodik. Amikor a 15. században a céhek váltották fel az arisztokrata vezetést, értékes céh-házak építésével emeltek maguknak emlékműveket. Hatalmas felvonulásokat tartottak a hatalmas Fő téren, és ezt a körmenetet már 700 éve ugyan azzal a rituáléval tartják azóta is: színház, kődíszletekkel.

A Fő tér különleges zártságával nyűgöz le, de ha alaposabban szemügyre vesszük, kitűnik ellentmondásossága és bonyolultsága. A reneszánsz tér eredetisége, amelyet a gótikus építésű Városháza ural, hiányzó egységében a középkori és a modern közötti állandó ellentmondásban rejlik. Főleg a nyugati oldalon diadalmaskodik a középkori gondolkodás.

A Városházával szemben áll az új gót Királyháza, akár egy finoman csiszolt szikla, az egyéni érdekek tengerében. A keleti oldal képviseli a modern városépítési szellemet. A Brabanti hercegek háza erősen kidomborodó barokk homlokzata mögött hat különböző céh-házat rejt.
Az épületen számos faragvány, különböző életképeket mutat be. Epizódok és csúfondáros történetek, amelyeket az élet írt. Felettük pedig 137 Brabanti herceg és hercegné pillant le közömbösen a térre.

Az épülettel szemben a Galamb fogadóban élt egy ideig Victor Hugo is száműzetése idején. Így írt róla” Brüsszel magával ragadó, a Városháza igazi ékszer, a körülötte levő tér pedig valóságos csoda.”

A Városháza belső díszítése valóságos képtár, mindenhol hatalmas festett falakba ütközünk, vagy gazdagon aranyozott képekkel találkozhatunk.
A mai napig is a városi közigazgatás, és a polgármesterek munkahelyéül szolgálnak. A két nyelvű metropolisz igazgatásának színhelye, szimbolikusan éppen olyan helyen van, mint maga a tér, két különböző világ.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Drezda

Az egymást követő száz uralkodók nagy becsben tartották udvartartásuk székhelyét, igyekezvén minél pompásabbá varázsolni a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük