Kezdőlap » Fitnesz » A biciklizés pozitív hatásai

A biciklizés pozitív hatásai

A kerékpározás számos előnnyel bír. Csak a lábszárat és a felső combot veszi igénybe, tehát kíméli az ízületeket, ezenkívül véd a szívbetegségek ellen, és zsírt éget.
A biciklizés jóval több, mint teljesítménysport – állítják a szakértők. Aki rendszeresen nyeregbe ül, csökkenti a szív-, és érrendszeri megbetegedések kialakulásának esélyét. Fogyni vágyók számára is előnyös, hiszen a zsírégetésre is kiválóan alkalmas. Különösen ajánlottak a biciklitúrák az erős munkahelyi stressztől szenvedőknek. A pszichikus stressz a betegségek kialakulásának egyik leggyakoribb oka. A biciklizés során végzett ritmikus mozgás kitűnő módszer a stressz leépítésére.
A környezet és a testünk számára egy “win-win” szituáció, ha például biciklivel járunk a munkába: nem terheljük a környezetünket az autó által kibocsátott káros anyagokkal, és az egészségi állapotunkat, fittségünket is javítjuk a rendszeres sporttal.
A biciklizés óvja az ízületeket, ennek oka, hogy a saját testsúly 60-70%-a a kerékpárra nehezedik. Tehát a futással, vagy például a futballal ellentétben nem nehezedik folyamatosan a saját testsúlyunk a lábunkra, nem terheli az ízületeinket, ínszalagokat. A túlsúlyos és az idősebb emberek számára ezért kifejezetten ajánlott sporttevékenység.
A tévhit, hogy a biciklizés csak egyoldalú terhelést jelent, nem állja meg a helyét: aki erősebben tapos a pedálra, az egész test erőszintjét növeli. A taposásért felelős lábizmok, a testünket stabilizáló has-, és alsó hátizmok, a váll-, és a karizomzat egyaránt részt vesz a mozgásban. A biciklizés során lassabb tempónál, percenként körülbelül 90-100 fordulat esetén, a szervezet percenként 8 kalóriát éget el.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Edzésmódszerek: Csökkenő és extra szériaedzés

Haladó edzésmódszerekről lesz most szó. Kezdők ne próbálkozzanak velük, mert nincs meg hozzá a tapasztalatuk. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük