Kezdőlap » Befektetés » A Befektetések 3+1 szabálya – egyszerűen

A Befektetések 3+1 szabálya – egyszerűen

Ha szereted érthetően, egyszerűen tartani a dolgokat magad körül, akkor a befektetéseid / a pénzügyeid között is tisztán láthatsz. A “3 az Igazság + 1 Ráadás”-elve alapján megtanulsz 4 egyszerű, megjegyezhető, könnyen alkalmazható szabályt, amik segítségével az összes – számodra fontos – kérdést értelmezheted, és utána jó döntést hozhatsz !

* A piacokat a Félelem és a Kapzsiság mozgatja.
* Az árakat a Kereslet és a Kínálat szabályozza.
* A teljes pénzügyi rendszer működéséhez BIZALOM kell !
* + 1. Nincs ingyen ebéd!

Vegyük sorra:
Félelem és kapzsiság. Ha valamitől félünk, attól menekülünk, amit “nagy dobásnak” látunk, arra le akarunk csapni. Így tartja a mondás is: 2 dolog motiválja az embereket igazán: valaminek a megszerzése iránti vágy, és a “valami elvesztésétől” való félelem. Ez gondolom, egyértelmű.

A Kereslet-Kínálat összefüggése hasonló – ha valamit sokan akarnak eladni, (nagy a kínálat = sok van belőle) annak lemegy az ára (kisebb lesz az értéke, mint pl a dinnye a szezon közepén), amit sokan akarnak venni, (nagy a kereslet = nagyobb, mint amennyi van) annak felmegy. Ebben az a szép, hogy néha egy “külsős” hír hatására el kezd drágulni valami (felmegy az árfolyama) és fordítva.
A Bizalom. Ha egy ismerősünk sem bízik abban, hogy visszakapja a nekünk kölcsön adott jelentősebb összeget, akkor senkitől nem kapunk pénzt – egész egyszerűen megszűnik mozogni, áramolni a pénz.
A + 1. Alapszabályról van egy rövid anekdota, amit Churchillnek tulajdonítanak.

A angol miniszterelnök el szerette volna sajátítani a közgazdaságtan rejtelmeit, (de nem akarta az árát megfizetni időben) ezért megkérte szakértőit, röviden foglalják össze azt. Az első verzió egy vastagabb könyv lett. Ez – ugyanúgy, mint a további “zanzásítások” is – túl soknak bizonyultak. Végül 1 mondat lett a legfrappánsabb összefoglaló :
NINCS INGYEN EBÉD ! Mindennek meg van az ára – és ezt meg kell fizetnünk. Mindig.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mibe fektessük pénzünket?

Bizony a befektetés nem egyszerű dolog főleg egy ilyen nehéz gazdasági helyzetben, amikor az emberek …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük