Kezdőlap » Betegségek » A bárányhimlő

A bárányhimlő

A bárányhimlő, más néven varicella vírus okozta fertőző gyermekbetegség. Kórokozója nem csak a valódi variola vírusával rokon, hanem mint azt idősebb Bókay János kimutatta az övsömör vírusával is. Kifejezett fertőzőképessége miatt a lakosság többsége az első gyermekévekben átesik rajta és ezzel életre szóló immunitást szerez. A fertőzést a nyálkahártyák váladéka és a kiütések közvetíti, tárgyak vagy harmadik személy révén nem terjed. Három hetes lappangási idő után hőemelkedés, hurutos tünetek, majd a bőrön és a fejbőrön, illetve a nyálkahártyán kiütések jelennek meg. Rózsaszínű udvar közepén savós hólyagok emelkednek ki, melyek közepe behúzódott. Később a hólyagok fala felfakad, 1-2 hétig tartó barnás pörk keletkezik.

Ezek leesése után a bőrelváltozás hegek nélkül gyógyul. Jellegzetes, hogy a kiütések megjelenése több napon át tart, ezért egyidejűleg különböző stádiumú jelenségek láthatók a bőr felületén. A bárányhimlő legtöbbször gyenge lefolyású, a szövődmények ritkák. A kiütések elkaparása és másodlagos gennyes fertőződése maradandó hegekhez vezethet. Igen ritkán agyvelőgyulladás lehet a betegség szövődménye a második szakaszban. Kivételes esetekben, különösen leromlott, ekcémás, tuberkulotikus gyermekeknél súlyos, életveszélyes állapot alakulhat ki. Hasonlóképp fokozott kockázattal jár a szteroid, vagy immunszuppresszív kezelésben részesülők bárányhimlő fertőzése.

Ilyen esetekben lábadozó betegek savójából készített speciális immunoglobulin enyhítheti a kórképet. A kezelés tüneti, a hólyagos kiütések szakaszában ágynyugalom, könnyű pépes koszt, lázcsillapítás, a viszketések enyhítésére nyugtatók, hintőporozás javasolt. A pörkök leszáradásának idejéig a beteg fertőzőképes, ezért elkülönítendő a többi gyerektől. Az elkülönítés egyben megóvja a gyermeket a másodlagos fertőzéstől, ami esetleg szövődményt okozhat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan viseljük el a nehéz napokat?

Minden nőnél másként jelentkeznek a tünetek. Valójában egészségünk egyik alap eleme, mégis a velejáró hatások …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük