Kezdőlap » Karácsony » Mivel díszítsük a mézeskalácsot?

Mivel díszítsük a mézeskalácsot?

Mézeskalácsot karácsony környékén szinte minden családban készítenek, de a leggyakrabban nem túl változatos díszítéssel, pedig sokkal többféle dolgot ki lehet próbálni, nemcsak a cukros tojáshabot. A tojáshabot például próbálhatjuk színezni is. Ehhez bolti ételszínező cseppeket használjunk, de csak akkor adjuk a tojáshoz, ha már legalább félig felvertük. Ha sokféle színt szeretnénk használni, akkor osszuk el a tervezett tojásmennyiséget a színek közt. Nem érdemes egy-egy színből túlságosan nagy adagot kikeverni. A felületek lekenésére használhatunk olvasztott csokoládét is, akár többféle színűt. Így létrehozhatunk sötétbarna, világosbarna és fehér csokis kalácsokat. Tojáshabbal még ezután is díszíthetjük a tetejét. Játékos hatást lehet létrehozni, ha különféle cukorkákkal, gumicukorral, M&M-szel, ...
ginger-bread-house-62.jpg

Mézeskalácsot karácsony környékén szinte minden családban készítenek, de a leggyakrabban nem túl változatos díszítéssel, pedig sokkal többféle dolgot ki lehet próbálni, nemcsak a cukros tojáshabot.
A tojáshabot például próbálhatjuk színezni is. Ehhez bolti ételszínező cseppeket használjunk, de csak akkor adjuk a tojáshoz, ha már legalább félig felvertük. Ha sokféle színt szeretnénk használni, akkor osszuk el a tervezett tojásmennyiséget a színek közt. Nem érdemes egy-egy színből túlságosan nagy adagot kikeverni.
A felületek lekenésére használhatunk olvasztott csokoládét is, akár többféle színűt. Így létrehozhatunk sötétbarna, világosbarna és fehér csokis kalácsokat. Tojáshabbal még ezután is díszíthetjük a tetejét.
Játékos hatást lehet létrehozni, ha különféle cukorkákkal, gumicukorral, M&M-szel, kicsi pralinékkal díszítjük a kész darabokat. Ezekből formákat is kirakhatunk, például „sárga köves utat”, ha csakis sárga M&M-eket használunk, vagy piros tetőcserepeket hasonló módon.
Ha a mézeskalácsot kifejezetten dísznek akarjuk használni, akkor fűzhetünk bele szép színű szalagokat. Ehhez vagy még sütés előtt kell megfelelő méretű lyukakat vágni a tésztába (ügyeljünk, hogy sütés közben megdagad, tehát elég nagyra kell tervezni a lyukat), vagy pedig sütés után lyukasszuk ki, amikor még puha. A szalag befűzésével várjuk meg, amíg teljesen kihűl, és esetleg egy kicsit meg is keményedik. Nem kell csak az akasztós lyukra gondolni ilyenkor, hanem díszítésként is használhatjuk a tésztán körbevezetett vagy más módon befűzött szalagot.
Magát a tésztát is színezhetjük, ha sok kakaót használunk, akkor sötétbarna mézeskalács készül. Ezen különösen jól mutat az ehető aranypor (pl. a Deli Garage oldalán is kapható Esslack nevű), rendkívül elegáns hatást kelt, és akár gyönyörű dobozokat is készíthetünk az így megszínezett mézeskalácsból.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Christmas Tree and Fireplace

Hogyan lehet tartós a karácsonyfánk?

Valószínűleg karácsony közeledtével az egyik legnagyobb kérdés a fenyőfa beszerzésének problémája. Legtöbben elmennek az egyik ...

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>