Kezdőlap » Étel » Hogyan készül a füstölt sonka?

Hogyan készül a füstölt sonka?

A sonka, a disznó combja, kapható nyersen, de pácolva vagy füstölve is megvásárolhatjuk. Lehet kapni csontozottan, vagy csontosan, ha a csont benne marad, ízletesebb lesz. A vágóhídról több ezer sonka érkezik a feldolgozó üzembe, ahol az automata rendszer leméri őket, és a súlyuk szerint osztályozva, gyűjtőkbe tereli. A hasonló méretű sonkákat azért gyűjtik össze, hogy a termékben ne legyen különbség a pácolás, és a füstölés minősége között. A sonkák egy forgódobba kerülnek, ahol 5 percet töltenek el – a bőr így elkezd leválni a húsról. Az előző lépésnek köszönhetően, már sokkal könnyebb levágni a bőrt, a sonka hátsó részéről egy elektromos vágógéppel ...
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A sonka, a disznó combja, kapható nyersen, de pácolva vagy füstölve is megvásárolhatjuk. Lehet kapni csontozottan, vagy csontosan, ha a csont benne marad, ízletesebb lesz.
A vágóhídról több ezer sonka érkezik a feldolgozó üzembe, ahol az automata rendszer leméri őket, és a súlyuk szerint osztályozva, gyűjtőkbe tereli. A hasonló méretű sonkákat azért gyűjtik össze, hogy a termékben ne legyen különbség a pácolás, és a füstölés minősége között.
A sonkák egy forgódobba kerülnek, ahol 5 percet töltenek el – a bőr így elkezd leválni a húsról. Az előző lépésnek köszönhetően, már sokkal könnyebb levágni a bőrt, a sonka hátsó részéről egy elektromos vágógéppel távolítják el a bőrt, csak egy kicsi marad, az is a lábszáron. A levágott részről a zsírt is el kell távolítani, amit egy kör alakú elektromos késsel tesznek. Előkészítik a pácot, ami vízből, sóból, cukorból, és más titkos anyagokból áll, ezzel a recepttel biztosítják a jellegzetes sonka ízt, ettől lesz rózsaszínű. Pácoldat nélkül csak egy száraz, ízetlen húsdarab lenne a végeredmény. Az oldat egy befecskendező gépbe kerül, aminek 138 tűje van, a gép az oldatot az alatta elhaladó sonkákba injektálja- a folyadék így megfelelően el tud oszlani, ráadásul a tűk felpuhítják a húst. A sonkák a töltőgépbe kerülnek, ahol aztán szinte berepülnek a hőálló pamuthálóba. A hálókat alumínium-kapoccsal zárják le. Ha tálcákon főznék meg a sonkát, akkor lelapítanák az egyik oldalát, ezért a hálókat felakasztják, így a sonka formája nem fog változni. Az állványokat egy hatalmas füstölőfülkébe viszik, amibe hikori-fa forgácsot töltenek, és beindítják a gépet. A sonkák 12 órán át, 65-82°C közötti hőmérsékleten főnek: ennyi idő kell ahhoz, hogy a hús megpuhuljon, és a füst beleivódjon. A főzés után 10 percig hideg vízzel locsolják a sonkát, és lemossák a felsőkről az alsókra csöpögő pácot. A hús átkerül a fagyasztó részlegre, ahol a következő 36 órában mínusz 2°C-ra hűl le.
A hálókat leveszik, és kezdődhet a csomagolás.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

marcipánbevonat2.jpg

Hogyan vonjunk be egy süteményt marcipánnal?

Napjainkban nagyon népszerűek az olyan szépen formált, szinte bármit megjelenítő sütemények, melyek be vannak vonva ...

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.