Kezdőlap » Betegségek » Hogyan ismerjük fel a hörghurutot ?

Hogyan ismerjük fel a hörghurutot ?

A levegőt a tüdőbe vezető, sokszorosan elágazó csőrendszert hörgőknek, hörgőágaknak nevezzük. Váladéktermeléssel (vagy anélkül) kialakuló gyulladását hörghurutnak mondjuk. Tévedés tehát, hogy a hörghurut az, ami hörgéssel jár! Egy szemernyi igazság persze van azért ebben, hiszen a hörghurutban szenvedő gyermek szája közelében hallható valami hörgésszerű zaj és ha a mellkasát megfogjuk, érezzük a hurutos légzést.Tünetei: rendszerint "mélyről jövő" , bőséges, hurutos, szörcsögő, nedves köhögést okoz, hiszen a levegőt csövek duzzadt falán nyákos, gennyes váladék képződik. A köhögés voltaképpen védekező mechanizmus a váladék eltávolítására.Nagyobb gyermekek hátfájásról panaszkodnak. Kisebb gyermekek eléggé sokszor hánynak köhögés közben, ha a váladék nehezen szakad fel.Előfordulhat mérsékelt légszomj ...

A levegőt a tüdőbe vezető, sokszorosan elágazó csőrendszert hörgőknek, hörgőágaknak nevezzük. Váladéktermeléssel (vagy anélkül) kialakuló gyulladását hörghurutnak mondjuk. Tévedés tehát, hogy a hörghurut az, ami hörgéssel jár! Egy szemernyi igazság persze van azért ebben, hiszen a hörghurutban szenvedő gyermek szája közelében hallható valami hörgésszerű zaj és ha a mellkasát megfogjuk, érezzük a hurutos légzést.

Tünetei: rendszerint “mélyről jövő” , bőséges, hurutos, szörcsögő, nedves köhögést okoz, hiszen a levegőt csövek duzzadt falán nyákos, gennyes váladék képződik. A köhögés voltaképpen védekező mechanizmus a váladék eltávolítására.Nagyobb gyermekek hátfájásról panaszkodnak. Kisebb gyermekek eléggé sokszor hánynak köhögés közben, ha a váladék nehezen szakad fel.

Előfordulhat mérsékelt légszomj is. Teendők: lényegében azonosak a tüdőgyulladás esetében szükséges tennivalókkal. Elhúzódó esetben a mellkasra alkalmazott különféle bőrvörösítő kenőcsök, pakolások, valamint a párásítás, a belégzés, a sóskamarkezelés is jót tesz. Ez utóbbit nagyobb rendelőintézetekben, gyógyfürdőkben végzik. Az úgynevezett köptetők (kanalas orvosságok, szirupok) enyhítik ugyan a köhögési nehézségeket, azonban esetleg gyakoribbá válik a ( megkönnyebbedett) köhögés, hiszen hígabb váladék termelődik a levegőt vezető csövekben. Ne várjuk azt, hogy a kisgyermek kiköpje a felköhögött váladékot. Erre csak a nagy gyermekek képesek és hajlandók. A tiszta, szabad levegő, lehetőleg a hegyekben, igen előnyös.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan lehet jótékony hatása egy kőnek?

Természetesen nem egy kavicsra kell gondolni, hanem egy ásványra, miért mondják, hogy különböző csillag alatt ...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.