Kezdőlap » Baba-mama » Hogyan fejlődik a pocaklakó ?

Hogyan fejlődik a pocaklakó ?

Tény, hogy a pocakod napról napra egyre nagyobb lesz, de vajon tudod-e milyen fejlődési szakaszokon megy keresztül a magzatod? Tudod-e, hogy milyen csoda lakozik benned? Nézzük meg milyen fontos átalakulásokon megy keresztül a babád. 0-4. hét: Az állapotosság első hónapjában nagyon sok minden történik a picivel. Milliméterenként növekszik és a 4. hétre akkora, mint egy golyós toll hegye. Ekkor kezd el kialakulni a szíve, az agya, a mája és a veséje. Ekkor sokan még nem is tudják, hogy egy élet kezdett el fejlődni bennük. 5-8.hét: Ebbe a 3-4 hétbe négyszeresére növekszik az embrió. A hatodik hét végére kb. vesebab, a 8. hétre ...
baby2-980x4007.jpg

Tény, hogy a pocakod napról napra egyre nagyobb lesz, de vajon tudod-e milyen fejlődési szakaszokon megy keresztül a magzatod? Tudod-e, hogy milyen csoda lakozik benned? Nézzük meg milyen fontos átalakulásokon megy keresztül a babád.
0-4. hét: Az állapotosság első hónapjában nagyon sok minden történik a picivel. Milliméterenként növekszik és a 4. hétre akkora, mint egy golyós toll hegye. Ekkor kezd el kialakulni a szíve, az agya, a mája és a veséje. Ekkor sokan még nem is tudják, hogy egy élet kezdett el fejlődni bennük.
5-8.hét: Ebbe a 3-4 hétbe négyszeresére növekszik az embrió. A hatodik hét végére kb. vesebab, a 8. hétre meg már diónyi nagyságú és mozgatni kezdi a fejét és a lábait. Már ilyen korai szakaszban megtanul ásítani, nyelni és szopizni.
9-12 hét: Ez egy nagyon fontos fejlődési stádium. Ekkor már nem embriónk van, hanem magzatunk. Teste rohamos ütemben próbálja utolérni a fejecske növekedését. Végtagjai kiegyenesednek, csontváza kezd teljesen kialakulni. A 12. hétre elkezdenek kialakulni az ujjacskáin a körmök, csontjai megszilárdulnak. Ekkora már kezd egyre nyilvánvalóbb lenni a nemi jellege is a babának.
13-16. hét: A kis pocaklakó már körülbelül narancs nagyságú. Ebben az időszakban gyorsan fejlődik. Szemei egyre közelebb kerülnek egymáshoz, szemöldöke és szempillái kezdenek kialakulni. Ekkor fejlődik ki az első bőrrétege és a testét védő vékony hártya.
17-20. hét: Valószínűleg ebben a szakaszban érezzük először a baba mocorgását. Ez azért még nem olyan intenzív, mint majd az elkövetkezendő időszakban. Ezekben a hetekben a bab vizeletkiválasztó- és emésztő rendszere alakul ki. Illetve gyakorolja a légzést, igaz a magzatvizet lélegzi be. A 18. hétre kialakul a testét borító pihés szőrréteg, ami melegen tartja, elletve a magzatmáz. Ez egy vékony, zsíros, fehér színű máz, ami a magzatvíztől védi meg. 20. hétre a pocaklakó megtanul fogni és valószínűleg játszani kezd a köldökzsinórral.
20-24. hét: Ekkora eléri majd a születési hosszának a felét. Teste és szervei már kialakultak, de még nem fejlődtek ki rendesen. A következő megálló a fejlődésébe, hogy bőre alatt elkezd egy zsírréteg kialakulni, ami majd születése után melegen fogja tartani. A babád ekkor már grimaszol és mosolyog a pocakodban. Bár a fül csak 24. hétre fejlődik ki, a tudósok szerint már a 16. héttől hallja a pocakodon kívülről érkező hangokat.
25-29. hét: Az ízlelőbimbók is kezdenek kialakulni. a magzat 2 liter magzatvizet is megiszik naponta, ami nem a tápérték miatt fontos neki, hanem, hogy gyakorolja a nyelést. Egyre jobban érzékeli a méhen kívülről érkező fényt és hangokat. Mivel szemecskéje teljesen kifejlődött így a 26. hét körül ki is nyitja.
29-32. hét: A baba már a születésére készülődik. A bőre alatt lévő zsírréteg egyre vastagabb és az immunrendszere egyre erősödik, és a magzati szőrzetecskét is elvesztette. A nap 90 %-át alvással tölti. Ilyenkorra már felismeri a neki kellemes zenét és ha meghallja, akkor mozogni is kezd rá. Általában születése után is felismeri ezeket a dallamokat.
33-36. hét: A 34. hét környékén a magzatod már nagyjából 2 kiló. Ekkor testhelyzetet vált, mert már ugye a születésére készülődik, befordul fejjel lefelé. Bár a tüdeje még nem teljesen fejlett, de már nagy eséllyel életben maradna, ha megszületne.
37-40. hét: A magzatod tüdeje teljesen fejlett, és a hallása is tökéletes. Már tud ízlelni, szagolni, tapintani és tanulni. Megjelennek a jósfájások, amelyek azt jelzik, hogy a pocaklakód felkészült a születésre.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

vector_babakocsi_3in1_243.jpg

Mit vigyünk még gyermektelenként babköszöntőbe?

Miután az ember beér egy bizonyos életkorba óhatatlan, hogy egyre több olyan ismerősünk legyen, aki ...

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.