Kezdőlap » Növények » Zuzmók világa

Zuzmók világa

A zuzmófajok telepteste általában tömlősgombák és kékbaktériumok vagy zöldmoszatok szoros együttéléséből jött létre. A gombafonalak közvetlenül a moszatsejtekhez kapcsolódnak. Sok esetben szívófonalakat eresztenek bele. Így veszik fel a moszatok által hasznosított , de visszamaradt üledéket tápanyagként. A gombák viszont a vízben feloldott tápsókkal illetve nagy mennyiségű szén-dioxiddal dúsítják illetve látják el a moszatokat. Így élnek ők teljes szimbiózisban egymás mellett védve egymást a káros hatásoktól. 2 élőlényről beszéltünk ám mégsem tekinthetőek külön életformaként.

Ők együttesen alkotják a különböző zuzmókat illetve azok összes alfaját. Életmódjuk és felépítésük gyakorlatilag teljesen megegyezik. Zuzmók nagyon szívós és ellenálló élőlények, melyekben szinte csak az ember tud kár okozni . Számos zuzmófaj található az Antarktiszon, talán azért mert itt a legcsekélyebb az emberi beavatkozás életükbe. Sokan nem is tudják , de a zuzmók az általuk termelt savak hatására képesek a sziklákban komolyabb károkat okozni, mivel a savak oly mértékű maró hatással rendelkeznek,hogy a sziklák gyakorlatilag szétporladva esnek szét.

Mégis nagyon érzékenyek a levegőszennyezettségre, ezért napjainkban az ipari területek felé közeledve a zuzmók mennyisége egyre inkább csökken. Több kísérlet igazolja , hogy a zuzmók kitűnő antibiotikumot képeznek az emberi szervezet számára. Kozmetikai szerekben továbbá krémekben is alkalmazzák gyulladáscsökkentő hatása miatt. Ezért az amúgy jelentéktelennek tűnő zuzmók nemcsak szép látványt nyújtanak természetes előfordulási helyeiken, hanem az ember számára is megmutatja áldásos hatását .

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért épp teával oltsuk a szomjunkat?

A tudósok felfigyeltek arra, hogy a teaszertartást gyakorló japán nők milyen magas életkort érnek el. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük