Kezdőlap » Egészséges életmód » Zenével az egészségért

Zenével az egészségért

Amikor idegrendszeri betegséget vélnek felfedezni egy betegnél, akkor átszkennelik az agyát egy speciális készülékkel, melyet mágneses rezonancia elv vezérel, ez az MRI. A módszer a terület nagyságától függően félórát vagy egy órát vesz igénybe, illetve rengeteg stresszt okoz, hiszen egy csőbe betolják az embert, ahol zaj van, fények, és nem tudja, pontosan mi is történik majd.

Ezért egy új technikai újításnak köszönhetően, kialakítottak egy speciális fülhallgatót, azért hogy a páciens már a vizsgálat alatt kedvenc zenéjét hallgathatja. Mely egyúttal csökkenti a stresszt és a szorongást is. A méréseket egészséges és beteg embereken is elvégezték, és mindkét esetben azt tapasztalták, hogy 30 perc zene olyan agyterületeket aktivál, ahol oxitocin termelés folyik, mely hormon elsődleges a nyugalom, kiegyensúlyozottság fenntartásában.

A stresszhormonokat termelő idegsejteket az oxitocin gátolja, így nagyon rövid idő alatt a stressz hormonok kifejtette hatás felülíródik. Ellenben serkenti azon neuronokat, melyek endorfint szabadítanak fel működésük közben. Emellett pedig pozitív ingereket küld az agykéreg érző területeire, aktiválva őket, melyek pedig a test többi részébe küldenek pozitív szignált, így módon csökken a vérnyomás, a légzés szám nyugalmi állapotot vesz fel.

Beindul az emésztés és elernyednek az izmok. Egyre több, komolyabb műtéteknél, mint szívműtét, vagy agyműtét hallgathat a beteg zenét. A zenehallgatás, éneklés csökkenti a fájdalmat, és a vérnyomást, ezáltal használható depresszió ellen is. Bizonyára már mindenki hallott arról, hogy zeneterápia, több kutatócsoport egyetért abban, hogy a zene segít a kétes kimenetelű műtétek utáni lábadozást átvészelni, illetve kábítószer és alkohol problémákkal küszködőknek a leszokás folyamán kialakult stressz kezelésében. Tehát a zene egy olyan orvosság, mely korra és nemre való tekintet nélkül bátran alkalmazható, mindenféle túladagolás és mellékhatás nélkül.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Koffein – barát vagy ellenség?

Mi a koffein? A koffein izgatószer, ami növeli az éberséget, koncentrációt és az állóképességet. Leggyakrabban …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük