Kezdőlap » Növények » Zebrapletyka

Zebrapletyka

Mexikóban honos, rendkívül dekoratív dísznövény. Az őserdőkben aljnövényzetként él, gyorsan nő, igen nagy területeket foglal el. Mivel fagyérzékeny, ezért nálunk kizárólag lakásban tartható. Lándzsa alakú, hegyes, selymes tapintású levelei vannak. Egyediségét érdekes mintájuk adja. Zöld színűek, ezüstös színű, vagy sárga csíkok díszítik. A fonákján bíborvörösek, és ez a szín legtöbbször a száron is megjelenik. Aprócska fehér virágai vannak, kellemes illatúak, de egyébként jelentéktelenek, és itthoni körülmények között ritkán jelennek meg a növényen. Magassága 20-40 cm. Gondozása egyszerű, igen hálás dísznövény. Függő kosárban tartva adja ki leginkább igazi jellegét, csüngő indái ebben érvényesülnek a legjobban.
A világos helyet kedveli, de az erős, tűző napsugarakat nem bírja. Nyáron akár az erkélyünkön is tarthatjuk, de keressünk neki védett helyet. Rendszeres öntözést igényel, a lágy víz a legalkalmasabb erre, de kerüljük a túlöntözést. Magas páratartalmat igényel, ezért rendszeresen permetezzük a leveleit. Ha azt vesszük észre, hogy gyengülnek a hajtásai, és a levelek elveszítik a mintázatukat, akkor az azt jelenti, hogy túl kevés fényt kap a növényünk. Ilyenkor érdemes világosabb helyet keresni számára.
Szaporítása dugványozással történik. Keressünk rajta 10-12 centiméteres hajtásokat, amiket aztán meggyökereztetünk. Legalkalmasabb tavasszal, de a többi évszakban is sikeres lehet. A dugványokat földbe ültetjük, de vízben is kigyökereznek. Ha földbe ültetjük, és szeretnénk meggyorsítani a folyamatot, akkor húzzunk egy nejlon zacskót a cserépre, amelyre előzőleg kicsi lyukakat vágtunk. Ez a szellőzés miatt fontos. Cserepenként 4-6 hajtást ültessünk el, így lesz szép, dús növényünk. Amint beindul a növekedés, eltávolíthatjuk a takaró fóliát.
Igen gyors növésű növény, ezért érdemes rendszeresen visszametszeni, és ezeket a hajtásokat a növény mellé ültetni. Így még bokrosabb lesz. Megfelelő gondozás mellett nagyon sokáig él.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A szarvasgomba

A szarvasgomba vagy régiesen trifla igazi gasztronómiai különlegesség, aminek az íze semmihez sem hasonlítható. Olyan …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük