Vízvédelem

Sok esetben bele sem gondolunk, milyen következményei lehetnek tetteinknek, hétköznapi rutinunknak. Ugyanígy van ez vizeink védelmével is, pedig némi odafigyeléssel, a lehetőségek figyelembevételével hozzájárulhatunk környezetünk védelméhez, s ezáltal saját élőhelyünk jobbá tételéhez, megőrzéséhez.

Vizeink védelmére több lehetőségünk van, mint gondolnánk: nem kell ehhez méregdrága szereket és eszközöket beszerezni, csak némi figyelemmel kell eljárni a mindennapok során.

Egyik legegyszerűbb lehetőség, hogy tisztítószereinket, kozmetikumainkat cseréljük természetes megfelelőikre. Sok esetben megfelelő lehet tisztításhoz a meleg víz, az ecet, a citrom, citromsav, a szódabikarbóna, a só is, haj- és arcápoláshoz, kozmetikumok helyett az általunk fogyasztott zöldségek és gyümölcsök maradékainak leve, héja.
A legtöbb háziasszony közel sincs tisztában azzal, hogy az általa használt tisztítószerekben még mindig megtalálhatóak foszfátvegyületek, amelyek a csatornába kerülve, élővizekbe jutva olyan mértékű habzást okozhatnak, amelyek kifejezetten veszélyeztethetik e vizek élővilágát.

Természetesen szennyvizeink napjainkra már a legritkább esetben kerülnek élővizekbe tisztítás nélkül, de a problémák e tisztítást végző telepeken ugyanúgy megjelennek, hatványozott mértékben a kezelt szennyvízmennyiség miatt.
A csatornába jutatott étolaj szintén hihetetlen károkat tud okozni ezeken a telepeken, hiszen a szennyvizek megtisztítására alkalmazott mikroorganizmusok inaktiválódnak, majd el is pusztulhatnak a vízbe kerülő zsíroktól és olajoktól. Mindez oda is vezethet, hogy az érintett szennyvíztisztító üzemek nem lesznek képesek ellátni feladatukat bizonyos vízparaméterek szempontjából, így szennyezett víz távozhat a telepek rendszeréből az élővizekbe.

Az étolajokat csatornába öntés helyett érdemes összegyűjteni és a megtelt flakonokat leadni településünk hulladékudvarán vagy egyes benzinkutakon, melyek fel vannak készítve ezen anyagok fogadására. Később ezekből, az egyébként hulladékként kezelt olajokból zsírzó anyagok és olajtermékek készülhetnek, ha elkülönítetten gyűjtjük őket.

Hasonló gondot okozhatnak a lefolyóba kerülő gyógyszerek és különösen a fogamzásgátló szerek. Ezek kerülhetnek akár szándékosan is a szennyvízbe, de sok gyógyszer hatásmechanizmusának köszönhetően vizelettel is távozó anyagokat is alkot a szervezetbe. Ezen anyagok kiszűrése a szennyvizekből jelenlegi technológiai körülmények között nem oldható meg teljeskörűen. Azonban természetes vizekbe kerülve komoly problémákat okozhatnak, hiszen amellett, hogy visszafordíthatatlan károsodásokat okozhatnak a természetes folyamatokban, táplálékláncban, de közvetve veszélyesek lehetnek az emberekre is, hiszen később ivóvízként elfogyasztva hormonális és egyéb, egészségügyi problémákat vezethetnek.

Egyetlen jelenlegi megoldás a problémára ezen anyagok, termékek elkülönített kezelése és megfelelő helyre (pl. gyógyszertárakba) való eljuttatása.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mesterséges édesítőszerek hálójában

Szerencsére ma már nagyon sokan felismerték, hogy a finomított kristálycukor mértéktelen fogyasztása mennyi betegség forrása …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük