Kezdőlap » Családi élet » Víztakarékosság a háztartás körül

Víztakarékosság a háztartás körül

Annak ellenére, hogy vízszámlánkon közvetlenül nyomon követhető változásokat hozhat a vízzel való takarékoskodás és a tudatos vízfelhasználás, még mindig kevesen fordítanak rá megfelelő figyelmet, leggyakrabban azért, mert nem tőrödnek a lehetőségek megismerésével és alkalmazásával.

Az egyik legegyszerűbb víztakarékossági eszköz, a perlátor szinte minden háztartásban megtalálható, de kevés fogyasztó van tisztába működésével, karbantartásának fontosságával.

A perlátor működési elvét tekintve igazából saját magunk félrevezetése egy jó cél érdekében: működés közben a csap végére szerelhető, szűrőhálós kialakítású berendezés levegőt kever a vízáramba, egyes eszközöknél szabályozható mennyiségben. Ezáltal kevesebb átfolyó víz felhasználásával ugyanolyan érzetet kelt, mintha egy fokkal jobban nyitnánk meg a vízcsapot. Természetesen a takarékoskodás mértéke függ az időegység alatt átfolyó víz mennyiségétől és az egyes perlátorok kialakításától is. Egyes gyártók akár 60-80 százalékos megtakarítást is ígérnek, ha azonban ennek felét sikerül realizálni végül, már akkor is kimutatható eredményeket érhetünk el.

A perlátorok karbantartása azonban legalább ugyanolyan fontos, mint beszerelésük: egy erősen vízköves eszköz nagymértékben veszíthet hatásfokából. Ez igaz magára a csaptelepre is: egy csöpögő, helyenként eresztő teleptől nem várhatunk takarékos vízhasználati lehetőséget.

Másik legfontosabb „vízvesztő” helyünk a toalett illetve annak tartálya. Az elavult tartályok egy-egy öblítés alatt rengeteg vizet pazarolnak el. Érdemes karbantartásuk és szükséges esetben cseréjük.

Egy-egy átgondolt döntéssel a vízfelhasználó elektromos berendezéseink – mosógép és mosogatógép – cseréjére is szükség lehet, melyek jellemzően csak vásárláskor okoznak nagyobb anyagi megterhelést, később, megfelelő eszköz választásával megtérülő beruházásnak bizonyulhatnak. Az eszközök eco-üzemmódjának alkalmazásával pedig egyszerre spórolhatunk vizet és energiát.

Természetesen mindezen intézkedések is kevésnek bizonyulnak, ha a szükséges odafigyelést elmulasztva magunk pazarolunk: nyitva hagyjuk a csapot fogmosás közben vagy a teljes mosogatás időtartama alatt.

Nem szabad elfelejteni, hogy az apró vízfelhasználások végül összegződnek, így minden egyes csapnyitásnál előttünk áll a kérdés: hajlandóak vagyunk változtatni?

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan tartsuk a tengerimalacot?

A legtöbb családban előfordul, hogy a gyerekek nagyon szeretnének valamilyen állatot tartani. Mi szülők tisztában …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük