Kezdőlap » Növények » Vitorlavirág

Vitorlavirág

Gyönyörű fehér virágú dísznövény. Gyakorlatlan kertészek is bátran vállalhatják, hiszen gondozása igen egyszerű, igénytelen, de rendkívül dekoratív.
A trópusi őserdőkben honos, de bármely lakásban megél, és akár egész évben virágzik.
Levelei lándzsa alakúak, fényes zöld színűek, és önmagukban, virág nélkül is igen mutatósak. De mégis csak a vitorlára emlékeztető virága az, ami elegánssá teszi a növényt. Ez a virág igazából egy hófehér buroklevél, amely a torzsavirágzatot körbeöleli. Több héten keresztül is megörvendeztet minket a virágzással, a smaragdzöld levelekkel együtt csodálatos harmóniát alkotnak. A virágzási idő haladtával a fehér lepellevelek fokozatosan megzöldülnek, majd elhervadnak. Ez körülbelül másfél, két hónap időtartamot jelent.

A trópusi növényekre jellemző módon a vitorlavirág is párás környezetben érzi jól magát. Mindig tartsuk egyenletes melegben. A téli fűtési időszakban, amikor szárazabb a lakás levegője, akkor mindenképpen párásítással segítsük, hogy jól érezze magát. Gyakran permetezzük a leveleit, de úgy, hogy a virágokat ne érje víz, különben a fehérségüket elveszítik. Nagyon sok tápanyagra van szüksége a virágzáshoz. A tavaszi és az őszi hónapokban érdemes átültetni nagyobb edénybe. A gyorsan, gazdagon növő sarjakat külön cserépbe ültessük, így lesz sok vitorlavirágunk. Tavasztól őszig nedvesen kell tartani a talaját, de a felesleges vizet mindig távolítsuk el az edényből, mert ettől kipusztulhat a növényünk.
Ha levelei a bőrünkkel érintkeznek, esetleg irritációt észlelhetünk, de nem mérgező. Vizsgálatok alapján hasznos növényként tartják számon, mivel tisztítja a levegőt. A szén-dioxidot, szénmonoxidot, a dohányfüstben fellelhető néhány anyagot elnyeli a levegőből. Ez csak érdekesség, de a helyiségünk levegőjének tisztasága nem biztosíték.
Világos, de az erős napsugárzástól védett helyen tartsuk, és lehetőség szerint időnként forgassuk meg a cserepet, hogy minden oldalról egyforma szépen fejlődjön.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A nagy csalán

Az egyik legismertebb gyógynövény, amit azonban sokan csak gyomnak tartanak a csalán. A világon kb. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük