Kezdőlap » Látnivalók » Visegrádi Fellegvár

Visegrádi Fellegvár

A fellegvárat menedékvárként emelték, ami Mátyás korában élte virágkorát, ezt követően a törököknek esett áldozatául.
A története akkor kezdődött, mikor Visegrád lett a királyi székhely. I. Lajos fejlesztette palotává uralkodása idején. A XV. század első évtizedéig a visegrádi királyi palota volt az uralkodói székhely. A korabeli leírások 350 helyiségről írnak.

Volt függőkert, oszlopcsarnok és szökőkút is. A török idők tették romossá, majd a XVIII. században lebontották. Manapság a Mátyás Király Múzeumnak ad otthont.
Minden nyáron lovagi játékokat rendeznek a várban. A fejedelmek útján felvonulást tekinthetünk meg, ahol korabeli ruhákat viselnek, majd az udvaron vitézek esnek egymásnak. Állítanak fel sátrakat is, melyekben a középkori fegyvereket nézhetjük meg.

A késő gótikus, oroszlános kút a vár legismertebb részlete. Mátyás uralkodása alatt került a kertbe. A királyi hollós címer mindenki számára egyértelművé teszi, hogy Mátyáshoz köthető a kút ott léte. A vízköpők függőkonzoljai oroszlán formájúak, ezért nevezik oroszlános kútnak. Az oszlopok alatt még fekvő oroszlánok is vannak. Az igazság az, hogy a ma látható kút nem az eredeti, csak annak a másolata.

Az Alsóvárat a Fellegvárral egy völgyzárófal kötötte össze, mely a Dunáig ért és egy őrtoronnyal végződött. Az Alsóvár egyszerre volt erődítmény, szálláshely és ispáni lakóhely.
Az Alsóvár lakótornyát Salamon-toronynak hívják. A korszakban egyedinek számított. Az emeleten kandallókkal fűtöttek. Külön volt itt árnyékszéktorony is. A török ostrom alatt megsérül és déli fala leomlott. Innentől indult pusztulásnak. Köveit széthordták.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért nézzük meg Tiahuanaco-t?

Tiahuanaco a Titicaca-tótól mintegy 15 kilométerre található. Műemlékei és szobrai nagy érdeklődést keltettek a régészek …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük