Kezdőlap » Hotel » Visegrád a legkisebb város

Visegrád a legkisebb város

Visegrád Pest megyében található történelmű jelentőségű város, ami Magyarország legkisebb településének számít és a fővárostól 30 kilométerre fekszik. Környezete igen festői, mivel a Duna kanyarban található és egy hatalmas zöldövezet veszi körül.

Az akkor még csak falucskának számító Visegrádon a 13. százatól kezdett el felpezsdülni az élet, mivel ekkor épült a fellegvár, a királyi palota és a Salamon torony. A fellegvárat IV. Béla kezdte el megépíttetni, amiből az idők folyamán egy fallal körülvett erődítmény lett. A török és az osztrák korszakban a várat elhanyagolták, és sok helyen le is omlott. Majd a felújítása az 1990-es évek elején vett nagyobb lendületet, amikor is panoptikumot, és rengeteg kiállítást is berendeztek a fellegvár egész területén. A Salamon torony a fellegvár egyik része, amit Károly Róbert királyi szállásoknak akart használni. Később azonban ez a funkciója megszűnt, és a törökök meg is rongálták ezt részt. A szárny felújítását Henszlmann Imre végezte, de csak a 20. század közepére készült el a végleges formája. A királyi palota nagyon sokáig a magyar királyok lakhelye volt, és itt is tartották a koronázási ékszereket is. A stílusa késő gótikus, ami Mátyás király keze jegyét viseli, azonban a reneszánsz stílusjegyeket is megtalálhatjuk a palota egész területén. Ez az épületegyüttes is a török megszállásnak köszönhetően tönkrement, és a 18. században pedig összeomlott. A feltárásokra már a 20. században sor került, azonban ezek még a mai napig nem fejeződtek be teljesen. A várat a legjobban megismerni a Reneszánsz fesztiválon lehet, ahol minden egyes magyar király, aki a várhoz kötődött életre kel, és elhozza magával az élethű lovagi tornákat, és reneszánsz forgatagot, amit évente több tízezren látogatnak meg.

A váron kívül azonban rengeteg más történelmi látnivalót is megtekinthetünk még, köztük a Keresztelő Szent János Plébániát, a Sibrik dombot és a Vizi bástya romjait is.
Visegrád környékén nem csak történelmi látnivalókat találhatunk. Elsőként itt van a Mogyoró hegyi vadaspark és nem messze tőle a híres bob pálya és a télen nyáron üzemelő sípálya is, ahol az extrém sportok kedvelői élhetik ki vágyaikat. A város megközelítése nagyon egyszerű mivel kocsival és busszal is el lehet jutni a várhoz, vagy esetleg hajóval is, ha Pest felől közelítünk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az angol érsekség városa, Canterbury

Canterbury városa délkelet Angliában található, közel van a Stour-folyóhoz. Canterbury városának a gazdaságát elsősorban a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük