Kezdőlap » Internet » Virtuális világunk

Virtuális világunk

Az internet az angol internetwork szóból ered, magyarul a hálózatok hálózata. Egyfajta virtuális világot alkot a való világ mellett. Gyökerei az 1960-as évekre vezethetőek vissza, az ARPANET-hez (Advanced Research Projects Agency), amit már fájlok cseréjére, valamint elektronikus levelezésre is tudtak használni. 1990-ben az ARPANET végleg befejezi tevékenységét, majd mikor a world.std.com elérhetővé teszi az első betárcsázós internet-szolgáltatást, persze előfizetési díj ellenében, már fel is csatlakozhat az első számítógép a hálózatra. Ettől a ponttó kezdve már nem volt megállás, csak fejlődés.

Magyarországon a háztartások negyede a 2007-es évre már aktívan használja az internetet. Mára már nem csak számítógépeken, de telefonokon is elérhetővé vált, valamint tableteken. Ahhoz, hogy ezeken az eszközökön is csatlakozni tudjunk az internetre, elsősorban vagy olyan előfizetés szükséges, mely ezt lehetővé teszi, vagy wifi (WLAN) kapcsolatra van szükség. A wifi, egy vezeték nélküli hálózatot tesz elérhetővé, vagyis lehetővé teszi a vezeték nélküli mikrohullámú kommunikációt, mely wifi routerrel megoldható. Ez lehet egy nyílt hálózat, de lehetőség van arra, hogy jelszóval védjük az illetéktelenek elől. Ma már szinte bárhol találkozhatunk wifi hálózattal, kórházakban, irodaházakban, kávéházakban, éttermekben, reptereken, sőt ma már néhány vonaton is elérhető.

Interneten keresztül bármire rá lehet keresni. Segíthet a tanulásban, a munkában, a főzésben, szórakozásban és akkor is, ha csak egyszerűen kíváncsiak vagyunk valamire. Több féle böngésző, és azon belül több féle keresőmotor közül választhat a felhasználó, de arra ügyelni kell, hogy mindent állítsunk be számítógépünk biztonságának érdekében. Kezdve a tűzfallal. Sajnos egyre több vírus várja, hogy megfertőzze számítógépünket internetes böngészésünk közepette. Vannak olyan vírusirtó és kereső programok, melyek segítenek megvédeni a számítógépet az ilyen fertőzések ellen, de ha nem vesszük időben észre, akár nagy problémát is okozhatnak. Több féléje van: a vírusok, a trójai programok, a férgek, a kémprogramok és vannak még egyéb káros programok is. Sajnos, bár ez nem igazán vírus, inkább káros tevékenységnek mondható, de meg kell említeni az adathalászatot. Az adathalászok nagyon könnyedén átverhetnek bárkit, ezért fokozottan kell ügyelnünk az ilyen helyzetekre. Az adathalászat lényege az, hogy adott egy csaló, aki készít egy weboldalt, és azt a látszatot kelti, mintha ő egy hivatalos cég lenne.

Eközben persze ez nem igaz. A weboldal olyan személyes adatokat kérhet el tőlünk, melyeket megadva komoly problémába is keverhetjük magunkat. Ilyen például a lakcím, a telefonszám, de amit semmiképp ne adjon meg egy felhasználó sem, az például a bankkártya adataink, és a jelszavak. A legtöbb böngésző már felvette a harcot ezekkel az adathalász oldalakkal szemben, de soha ne bízzon abban, hogy a böngészője időben fogja figyelmeztetni. Személyes adatokat csak akkor szabad megadni, ha tökéletesen biztosak vagyunk abban, hogy valódi cégről, és nem egy csalóról van szó. Fontos az is, hogy soha ne küldjünk olyan fotókat, videókat, hangfelvételeket idegeneknek, amelyeket az interneten nem akarunk viszontlátni, mert volt már rá példa a történelemben, hogy visszaéltek vele. A videót megoszthatják a leghíresebb videó megosztó portálon, ahol emberek százezrei nézhetik meg, vagy akár létrehozhatnak az adataival és személyes fotókkal egy nem létező felhasználót akár egy közösségi portálon, és ez sok bonyodalmat okozhat.

Az emberek többségének mindennapi tevékenységei közé tartozik az internetezés. Akár otthon, akár munkahelyen vagy az iskolában. De az internet mostanra gyökeresen beépült az emberek életébe. Sok mindent köszönhetnek neki a felhasználók, ugyanis mára már szinte bármire rá lehet itt keresni. A cikkeken át a filmekig, zenékre, tudományos dolgokra, képekre, videókra a videó megosztó portálokon, sőt, képes a számítógépünk megmondani éppen hol tartózkodunk, de más-más helyekre is rákereshetünk, útvonalat tervezhetünk, vagy éppen megnézhetjük a tömegközlekedési menetrendeket. Széles az internet tárháza, de böngésszünk óvatosan!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan keressünk állást az interneten?

Amint eldöntik az emberek, hogy dolgozni szeretnének bizonyos tényezők miatt, mint például a pénzhiány azonnal …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük