Kezdőlap » Látnivalók » Villányi borvidék

Villányi borvidék

Villány települése borairól és pincesoráról ismert. Baranya megyében található és 2500 lakost számol.
Villány környékén sváb jellegű présházakat találunk, melyek vendégfogadásra és szőlőfeldolgozásra szolgálnak. Pincerészében a bor érlelése zajlik. Villányban két sorban helyezkednek el az épületek a pincesoron. Virágoson a domboldalban, Palkonyán pedig hat utcában találunk ilyen épületeket.

Találunk itt bormúzeumot is, mely egykor Teleki Zsigmond présháza volt. Teleki szőlőnemesítő volt és a filoxéra-betegség leküzdéséért dolgozott. Ebben a házban találunk fotóanyagot, mely bemutatja a szőlőtermesztés és a borászat lépéseit és történetét. Római kori leletek is előkerültek itt, sőt a település már az ősidőkben is lakott volt. A régi borospincébe is lemehetünk, itt a szőlőműveléshez szükséges eszközöket tekinthetjük meg, és egy lezárt részben úgy 40000 palack bort is őriznek.

A vidéken főleg vörösborok születnek, de akadnak fehérborok is. Siklós környékén például vannak fehérbornak való fajták is. A lágy kékoportó tette ismerté a környék borait, melyet a szüret utáni évben már fogyasztanak is. Hogy legyen összehasonlítási alap, például egy cabernetnek 5-6 év is kellhet, hogy elérje a legjobbját. A siklósi fehérborok nem túl savasak, de sok bennük az alkohol. Tiffán Ede, Gere Attila, Polgár Zoltán és Bock József mind a környéken ténykednek.

A környéken akadnak még látnivalók, ha már elég bort kóstoltunk. Ott a Siklósi vár, mely meglehetősen épen maradt ránk. Harkányon pedig van gyógyfürdő, ami szintén segíthet kikapcsolódni és gyógyvize még jó néhány betegség kezelésére is alkalmas.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Visegrádi Fellegvár

A fellegvárat menedékvárként emelték, ami Mátyás korában élte virágkorát, ezt követően a törököknek esett áldozatául. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük