Kezdőlap » Látnivalók » Világörökség – Monte San Giorgio őslényhegye

Világörökség – Monte San Giorgio őslényhegye

A Világörökség részéhez tartozó Monte San Giorgio( Szent-György hegy) mélyen benyúlik a Luganói- tóba, magától a várostól 11 km-re fekszik. S bár a hegyet szinte körülöleli a tó, 200 millió évvel ezelőtt minden másképp festett itt-Svájc és Olaszország határán.
Az Alpok kialakulása előtt tenger volt itt sziklazátonyokkal, lagúnákkal és mély medencékkel.
Az 1096 méter magas Monte San Giorgio-t különböző kőzetrétegek alkotják. Ezekben megkövesedett élőlények rejtőznek. A tengerben élő állatok és növények maradványai, rég múlt idők tanúi. A sziklák titokzatos módon mindent magába sűrítenek, a mítoszok világában emberek kelnek életre belőle.

A Monte San Giorgio mészköve finomabb tengeri iszaplerakódásokból képződött. A kőzetrétegek a tengervíz mozgásával, az áramlatokkal és a vízmélység változása következtében alakultak ki.
Monte San Giorgio legtöbb kövülete a középső-triász korban 230-245 millió évvel ezelőtt itt élt tengeri őslények maradványa. A tengerfenékre süllyedt, elpusztult állatokat befedte az iszap- a kéntartalmú közeg kedvezőtlen feltételeket nyújtott, és konzerválta a tetemeket- a csontvázak ezért maradtak meg nagyon jó állapotban. Az itt fellelhető megkövesedett állati és növényi maradványok mennyisége és sokfélesége az egész világon egyedülálló. Hüllők, halak, kagylók, ammoniták, tengeri sünök, rákok, növények. Az őscápák mellett azonban soha nem látott fajok nyomait is megtalálták, nagy fejtörést okozva a tudóstársadalomnak.

A Monte San Giorgio fosszíliái 1919-ben felkeltették a Zürich-i zoológus Bernhard Peyer érdeklődését. Irányításával a Zürich-i Egyetem kutatócsoportja szisztematikus feltárásokat végzett. Neki köszönhető a ma már világhírű gyűjtemény, amelyet az egyetem birtokolhat, de Monte San Giorgio is büszkélkedhet saját, egyedi múzeummal.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hol található a Casa Real de la Moneda?

A bolíviai Potosí városában található épület napjainkban a Királyi Pénzverdemúzeum otthona. Eredetileg pénzverde működött benne, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük