Kezdőlap » Ház karbantartás » Vigyázzunk az ujjainkra!

Vigyázzunk az ujjainkra!

A ház körüli munkák egyike az év folyamán összegyűlt faanyag felvágása. A viharos szelek által letört vastagabb faágak, az elkorhadt, kicserélt kerítés elemek, amiket csak úgy félretéve összegyűjtöttünk, ilyenkor a tél közeledtével felvágjuk tüzelőnek.

A legtöbb családi házas környezetben megtalálható a szerszámos kamrában a vásárolt, vagy saját magunk által összebarkácsolt körfűrészgép.

Közismert tény, hogy minden negyedik csonkulásos baleset a fafeldolgozás, ezen belül is a körfűrész használata során bekövetkező balesetkor keletkezik.

Ezek a balesetek elkerülhetők, ha tudjuk, hogy a faipari gépek így a barkácsoló gépek is,igen magas fordulatszámmal működnek. A fellépő centrifugális erő következtében a forgó szerszám jelen esetben körfűrészlap eltörhet, ha az kiegyensúlyozatlan, valamint ha túllépi a megengedett fordulatszámot. Ez utóbbi természetesen csak a házilag összeállított gépek esetében fordulhat elő.

Néhány más jellegű, de baleseti forrást jelentő dolog, amit be kell tartani a gép használata során. Tilos repedt, hibás, töredezett élű vagy fogú szerszámot felszerelni. Tehát ellenőrizni kell a szerszám épségét, mielőtt használatba vesszük!
Nagyon fontos az is, hogy a forgácsolószerszám és a gép váz közé beszorult fadarabokat, valamint a forgó szerszám közelében maradt fadarabot csak segédeszközzel, úgynevezett „toló fával” célszerű eltávolítani. Így megmenthetjük ujjaink épségét.

Ha a vásárolt géphez a gyártó mellékelte a védőburkolatot, akkor azt mindig rendeltetésszerűen a helyére kell tenni, a nélkül ne használjuk a gépet! A védőburkolat megakadályozza a szerszám érintését, a forgácsot nem engedi kicsapódni, megakadályozza az anyag visszavágódását, és védelmet nyújt a szerszám meghibásodása esetén. Az asztali körfűrészgépeknél ez a védőburkolat önzáró kell, hogy legyen, azt kiiktatni, például kitámasztással tilos és veszélyes!

A házkörüli munkák során is használjunk egyéni védőeszközt, például védőkesztyűt a kéz védelmére, védőszemüveget, esetleg arcvédő eszközt a szemünk épségének megóvására. Ezek beszerezhetők a legtöbb mezőgazdasági szaküzletben is, de kaphatók a nagy áruházláncok polcain is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan szervezzük az időszakos nagyobb feladatokat a háztartásban?

A napi-heti időbeosztás mellett érdemes tekintettel lenni arra, hogy számos olyan háztartási, kerti munka adódik, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük