Kezdőlap » Egészséges életmód » Vigyázat, rejtett alkohol!

Vigyázat, rejtett alkohol!

Akinek az alkoholfogyasztás szigorúan tilos, bizonyos élelmiszereknél is figyelnie kell: az édességek, készételek és italok gyakran tartalmaznak alkoholt.
A feketeerdő-torta, fehérboros savanyú káposzta, és likőrös pralinék esetében világos: ezek a termékek alkoholt tartalmaznak. Más élelmiszereknél nem mindig ennyire egyértelmű. Mi a helyzet az alkoholmentes sörrel, vagy az almalé, készen kapható levesek, sütemények és csokoládé esetben? Számtalan élelmiszerben található alkohol kis mennyiségben, valamikor még az összetevők listáján sincs erre utaló megjelölés. Aki le akar mondani az alkoholról, akár egészségügyi, akár vallási okokból, nincs könnyű dolga, és kiemelkedően tájékozottnak kell lennie – állítja a Hamburgi Fogyasztóvédelmi Központ szakértője.

A törvény szerint az alkohol az élelmiszerekhez bármilyen mértékben felhasználható, amennyiben ez az összetevők listáján fel van tüntetve. Azonban az írás gyakran alig olvasható, ezenkívül több kifejezés is van, ami az alkoholra utal: például etilalkohol, etanol, borszesz, égetett szesz, amaretto, vagy rózsavíz.
Még az alkoholmentes sör, bor vagy pezsgő is tartalmazhat alkoholt 0,5%-os arány alatt – teljesen legálisan, mivel csak 1,2%-tól kell feltüntetni az alkoholtartalmat. Az “alkoholmentes” címke tehát félrevezető lehet. Az alkoholmennyiség ugyan csekély, de jelen van a termékben.

A piacokon, éttermekben, pékségekben, étkezdékben kapható csomagolatlan élelmiszerek esetén címke híján csak a kérdezősködésre hagyatkozhatunk.
A minimális mennyiségű alkohol részegséget sem okoz, és állapotos nőknél sem veszélyes – nyugtatnak meg a szakértők. Azonban a gyógyult alkoholisták vagy a gyerekek számára problémásak lehetnek a rejtett alkoholtartalmú élelmiszerek: a gyerekek észrevétlenül is hozzászokhatnak az alkohol ízéhez, így később könnyebb lesz számukra a fogyasztása.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Táplálkozási piramis: ilyen arányban szerepelnek a különböző tápanyagok az egészséges étrendben

Ha az egészséges, kiegyensúlyozott étkezésről van szó, legtöbbször a táplálkozási piramis fogalma is felmerül. Azonban …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük