Kezdőlap » Fogyókúra » Vigyázat: jo-jo effektus

Vigyázat: jo-jo effektus

Aki szeretne megszabadulni a felesleges zsírpárnáktól és lefogyni, hosszú távon gyakran előfordul, hogy nem jár sikerrel.
Amerikai kutatók felfedezték, mi az oka annak, hogy egyes diéták hosszú távon sikeresebbek, a fogyás tartósabb, mint más módszereknél. Az orvosok először szisztematikusan vizsgálták, melyik táplálkozási mód az, amelyiknél a szervezet a leginkább takaréklángra kapcsol, hogy a csökkent kalóriabevitelhez alkalmazkodjon. Ezáltal nyugalmi állapotban kevesebb kalóriát éget el, mint normál esetben, így nehezebbé válik a felesleges kalóriák lebontása, a testsúly megtartása vagy csökkentése.

A tanulmány megmutatja, hogy a test energiafelhasználása a zsírszegény diétáknál csökken a legnagyobb mértékben. Jelentősen kisebb volt ez a nemkívánatos hatás a szénhidrátszegény kosztnál, és az olyan diétáknál, melyek a gyorsan felszívódó szénhidrátok kerülésére épülnek. Bizonyos táplálkozástudományi dogmákkal szemben, nem mindegy, milyen formában vesszük magunkhoz a kalóriákat.

Sokaknak sikerül egy diétával néhány hónap alatt lefogyniuk, azonban nagyobb nehézséget jelent az elért súly megtartása. 6 túlsúlyos emberből általában csak egynek sikerül a testsúlyát egy év alatt 10%-kal tartósan csökkenteni. Ennek az egyik oka a szervezet biológiai alkalmazkodása a csökkentett kalóriabevitelhez. Ez az energiaigény csökkenéséhez vezet, de ezzel egy időben erősíti az éhségérzetet. Kialakul a jól ismert jo-jo effektus.

A kutatás során három diétát hasonlítottak össze: az első egy zsírszegény, rostban dús táplálkozási módszer, a második egy magas zsír-, és fehérje-, de extrém alacsony szénhidráttartalmú étrend. Harmadikként egy olyan diétát teszteltek, mely során bizonyos típusú szénhidrátok kerülendőek, melyek az étkezés után gyorsan emelik a vércukorszintet. 21 túlsúlyos fiatal férfi alkalmazta az egyes diétákat négy héten keresztül. A kalóriabevitel mindegyik módszernél azonos volt.

Az eredmény: a zsírszegény diéta az utólagos mérések alapján 423 kalóriával csökkentette a napi energiaigényt, a vércukorszint-diéta 297 kalóriával, és legkevésbé az extrém szénhidrátszegény diéta, 97 kalóriával. Hogy milyen mértékben vált takarékos üzemmódra a szervezetünk, a diéta típusától is függ – vonták le a következtetést a kutatók. Azonban, hogy a diéta során elért súlyveszteséget hosszú távon tartani tudjuk, a táplálkozás mellett az életmódváltásra is figyelnünk kell, például többet mozogni – hangsúlyozzák.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A vacsora nélküli diéta

A vacsora kihagyása a legelterjedtebb, legnépszerűbb fogyókúrás módszerek közé tartozik. Szigorúbb értelemben véve nem számít …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük