Kezdőlap » Divat és szépség » Veszélyesek lehetnek a rúzsok?

Veszélyesek lehetnek a rúzsok?

Nők milliói használnak rúzst mindennap. Akár reggel, munka előtt, napközben az íróasztalnál, vagy az étterem-látogatás előtt: a rúzs mindig kéznél van, hogy szükség esetén felfrissíthessük vele sminkünket – elképzelhető azonban, hogy egyes rúzsok veszélyt jelenthetnek az egészségünkre.

2011-ben az Amerikai Egészségügyi Hatóság egy vizsgálat során ólmot talált néhány rúzsban: állításuk szerint csekély mennyiségben, ami még nagy valószínűséggel nem károsítja az egészséget. Azonban egy nemrég végzett vizsgálat során kaliforniai tudósok nyolc különböző fémet találtak rúzsokban, és szájfényekben. A kedvelt kozmetikai termékek kadmiumot, kobaltot, alumíniumot, titániumot, mangánt, krómot, rezet és nikkelt tartalmaztak. Egyes fémeket a hatóságok is engedélyeznek: például az alumínium stabilizátorként való használatát. A titán-oxid világosító hatású, és a szín kialakításában játszik szerepet. A többi fém azonban optimális esetben nem fordulhatna elő a bőrünkre felvitt termékekben.

A rúzsokban található fémek a száj nyálkahártyáján keresztül a vérkeringésbe juthatnak, és mivel a szervezetünk nem képes eltávolítani őket, évekig ott tárolódnak. Az egészségünkre gyakorolt hatásukat nehéz előre megjósolni, mivel egy hosszú távú, gyakran évtizedekig tünetmentes terhelésről van szó. Az ólom például akkumulálódhat a szervezetben, így rendkívül mérgezőnek számít. Nagy mennyiségben a nehézfémek, mint a réz, vagy a kadmium a szerveinket károsíthatják. A szakértők ezért azt javasolják, legfeljebb 2-3 alkalommal használjuk a rúzsokat, szájfényeket naponta. Ügyeljünk arra, hogy tartsuk távol a gyerekektől a kozmetikai termékeket: ha megkóstolják, vagy megeszik őket, súlyos egészségügyi következményekkel járhat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A haj

” Ha van valami a világon ami nem tartós, az a tartó hullám” ( Kunze) …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük