Kezdőlap » Egészséges életmód » Veszélyes élelmiszerek: akár a krumpli, a tej, és a szerecsendió is káros lehet egészségünkre!

Veszélyes élelmiszerek: akár a krumpli, a tej, és a szerecsendió is káros lehet egészségünkre!

Helytelenül tárolva, nyersen, vagy túl nagy mennyiségben fogyasztva az egyébként egészséges élelmiszerek is súlyos egészségügyi panaszokat okozhatnak.

A burgonya nem megfelelő tárolásakor – például, ha sokáig tartjuk világos helyen – solanin nevű méreganyag keletkezik a növényben. Ez az alkaloid hányingert, erős izzadást, fejfájást idézhet elő, égő érzést okoz a torokban, és akár légszomj is kialakulhat a hatására. Fontos, hogy sötét, hűvös helyen tároljuk a burgonyát. A zöld részeket a felhasználás előtt mindenképpen távolítsuk el.
A zöld paradicsom is szolanint tartalmaz: ezért csak a teljesen érett, piros paradicsom fogyasztható.

A burgonya sütésénél is keletkezhetnek káros anyagok. Ha túl sokáig, vagy túl magas hőmérsékleten sütjük a krumplit – akár olajban, akár sütőben – poliaromatikus szénhidrogének keletkeznek, melyek károsak az egészségünkre. Rövid távon nem okoznak mérgezési tüneteket, azonban hosszú távon növelik a daganatos megbetegedések kockázatát.

A nyers tej veszélyes baktériumokat, például lisztériát tartalmazhat. Idősebb emberek, gyerekek, várandós nők és szoptató anyák számára a nyers tej fogyasztása nem ajánlott. Ahhoz, hogy a tejben található csírákat, baktériumokat eltávolítsuk, a nyers tejet fel kell forralni. A boltban kapható, pasztőrözött változat is megfelelő alternatívát jelent.

A szerecsendió fűszerként, kis mennyiségben használva nem jelent veszélyt egészségünkre. Nagyobb mennyiségben azonban a szerecsendióban található safrol nevű illóolaj egyfajta kábítószerként hat. Négy, vagy több gramm fogyasztása a fűszerből hallucinációkhoz, tájékozódási zavarokhoz, és hosszú távon az emlékezőképesség zavaraihoz vezethet. A várandós nőknek teljes mértékben le kell mondaniuk a szerecsendióról: rájuk már kisebb mennyiség is veszélyt jelenthet.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alma: olcsó, finom, egészséges

Világszerte több mint húszezer almafajta létezik, de az európai piacok 70%-át négy típus fedi le. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük