Kezdőlap » Elektronika » Veszélyes-e a mobiltelefon?

Veszélyes-e a mobiltelefon?

A mobiltelefonok technikai fejlődése talán még az informatikai fejlődést is meghaladta. A használhatóságuk ma már messze túlmutat az eredeti funkciójukon, a beszélgetések lebonyolításán. Az elterjedésükkel azonban számos kérdés vetődik fel. Ezek közül az egyik legelterjedtebb aggályunk a sugárzásveszély.

A mobiltelefonok hazánkban jellemzően két frekvenciasávot használnak. A legelterjedtebb a 900 Mhz-es frekvenciasáv, a másik pedig az 1800 MHz-es frekvencia. Minden mobil telefonkészülék tulajdonképpen egy sugárforrásnak is felfogható, amely a hozzá viszonyított legkedvezőbb adótoronnyal elektromágneses sugárzás formájában kommunikál. Ez a kommunikáció a beszélgetés során folyamatos, míg a bekapcsolt állapotában csak meghatározott időnként egy-egy ellenőrző jelet bocsát ki és ellenőrzi hogy létezik-e kapcsolat még az adótoronnyal. Ez utóbbi jellegénél fogva nem gyakorol a telefon használójára komolyabb megterhelést, bár ezzel kapcsolatban is érdemes megjegyezni hogy készenléti állapotban is érdemes pl. éjszaka nem testközelben tartani.

Élettani hatását tekintve a beszélgetés során az intenzív elektromágneses sugárzásnak köszönhetően az emberi szövetekben hő fejlődik, amelynek a kialakulása elkerülendő. Ezt különféle eszközökkel mint pl vezetékes vagy Bluetooth fülhallgató, vagy kihangosító alkalmazásával oldhatjuk meg.

Sokan mondják, hogy de hát a Bluetooth eszköz is sugároz. Nos ez igaz, de a teljesítménye korántsem vethető össze magának a mobiltelefonnak a telekommunikáció lebonyolításában használt teljesítmény szintjével.

Fontos szem előtt tartanunk, hogy az elektormágnesen sugárzásnál a teljesítmény és a távolság egymással négyzetesen fordítottan arányos. Tehát kétszer akkora távolságban a mérhető teljesítmény már csak negyedakkora.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lenovo Flex 10 notebook

A Lenovo Flex 10 egy kettős üzemmódú notebook. Váltható laptop és állvány módok között. Amennyiben …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük