Kezdőlap » Betegségek » Vesebetegség

Vesebetegség

A vesebetegség mivel általában sokáig nem okoz panaszt így már elég későn lehet diagnosztizálni. Persze, ez nem minden esetben igaz, mert a hirtelen, fellépőt azonnal érzékelik a betegek. A vese a hasüregben elhelyezkedő bab alakú páros szervünk.

A vese kettős funkciójú. Folyadékot termel, salakanyagot és a sókat kitermeli. Az általa termelt hormonokat pedig bejuttatja a véráramba. A vese szabályozza a a kalcium és foszfor anyagcserét, serkenti a vörösvérsejt képződést, és mellette pedig a vérnyomást is szabályozza. Ezekből is látszik, milyen fontos szervünk. Mégsem szentelünk neki, kellő figyelmet. A hirtelen fellépő vesegörcs, mindig kövek miatt van.

Ha a kövek eltávoznak, panaszok megszűnnek. Ezenkívül a krónikus vesebetegségek vannak. Krónikusról akkor beszélünk ha a vese már nem tudja rendesen elvégezni teendőit. Sajnos minél több idő telik el a betegségben annál súlyosabb betegségről beszélünk. Mivel nem gyógyítható, így bekövetkezik a vese elégtelenség. Krónikus vesebetegség sok minden ok miatt lehet, de kiemelném a cukorbetegséget és a magasvérnyomást fő okozóként! Ekkor már vesekárosodás lép fel.

Mivel már a vese a szűrőfunkcióját sem látja el rendesen, felhalmozódik a vérben a salakanyag, és káros anyagok. Ilyenkor már fáradttá válik a beteg, nem űrit már annyit, nem áll szinkronban a bevitt víz mennyisége az ürített víz mennyiségével. A fáradtságon kívül, émelygés , szédülés, bőrviszketés és étvágytalanság lép fel. Ebben az esetben vagy gépi szűrésre kell tenni a beteget, vagy vese átültetésen gondolkozni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Sportfüggőség

A sport egészséges, élettel tölti meg a testet és a szellemet. Azonban néhányan hajlamosak túlzásba …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük