Kezdőlap » Ingatlan » Venni vagy eladni

Venni vagy eladni

A mai magyar ingatlanpiac szinte minden szakértő és kevésbé szakértő szerint úgy van mélyponton, hogy azért az elmúlt 1-2 évben bizonyos sikereket és eredményeket sikerült elérnie. Nem szeretnék a hitelezéssel, a finanszírozási oldallal foglalkozni, nem szeretnék arról írni, hogy a köztisztviselői réteg milyen kedvezményekhez jutott lakásvásárláshoz és ezt miként, mennyire használta ki és ez hová vezetett akár egyénileg, akár országos szinten. Az egy másik téma lehetne!
Azok, akik vettek, azok, kis túlzással egyszer el is fognak adni és mivel lakni kell, venni is fog mindig valaki. A magyar ingatlanpiac kicsit sajátosan deformálódott, rengeteg tényező szabja meg az árat akár felfelé, akár lefelé. Az eladó és ez azt gondolom teljesen természetes, a lehető legmagasabb árat szeretné megkapni az ingatlanjáért, míg a vevő a legkedvezőbb áron szeretne ingatlanhoz jutni. Ezt a látszólagos ellentmondást csak keveseknek sikerül összehangolva legyűrni és megfelelő módon, megfelelő időben, jó áron túladni megunt, felesleges, vagy befektetésnek szánt házukon, lakásukon, telkükön.

Sokan félnek és elzárkóznak az ingatlanközvetítők ajánlataitól, sajnos sokszor érthető és igaz kifogások miatt. Nem kívánok mélyebben belemenni ezekbe a dolgokba, de a korrekt, neves, leinformálható és már jó ideje a piacon, versenyben lévő ingatlanirodákat nyugodtan vegyük igénybe, hiszen rengeteg terhet, munkát levesznek a vállunkról és minden egyéb járulékos feladatot elvégeznek, persze tudva levő, hogy nem ingyen. Viszont jóval biztonságosabb,mint ha mi,saját magunk nyitogatnánk az ajtót az otthonunkban, szűretlenül engednénk be mindenki, aki ráér nézelődni, aki kíváncsi, mi van a vitrinben, vagy mi fő a fazékban vasárnap délben. Bízzunk meg bennük, meg fogják szolgálni!
Visszatérve az árhoz: nem szabad semmilyen érzelmi és szubjektív árat belevinni az eladásba. Azt mondják a a szakemberek, hogy egy ingatlant lehet hirdetni és lehet eladni. Aki ráér és “nem kenyérre kell” típusú eladó, azzal nehéz lesz megállapodni, ők általában magasabban árulják “kincsüket”, mint a piaci ár, de minimumot mindig elkérik. A másik, aki el szeretné és ő el is fogja adni. Itt lehetnek hatásosak a megszokott és ellesett, megtapasztalt, vagy csak olvasott áralku tárgyalások, hatások. Az ilyen eladónál érdemes erősen alkudozni, mivel manapság “arcátlan árak vannak, arcátlan ajánlatokkal”. Hogy honnan lehet megkülönböztetni a két fajta eladót? Bizony, ehhez kell az ingatlanos, a tapasztalt és rutinos ingatlanos, ez nagyon fontos dolog, nem a 2-3 hónapos, vagy fél éves ingatlanközvetítő, mert ő azonnal ki tudja szűrni, ki melyik kategóriába tartozik.

Egyszóval, ez is egy szakma. Egész napos elfoglaltság, rengeteg szakmai fogással,rutinnal fűszerezett szakmaszeretettel, az ügyfél megbecsülésével. Aki nem ilyen, az hamar kiderül! Jelenleg a piac jelentősen letisztult,átrendeződött. Forduljunk bátran hozzájuk,nem bánjuk meg később.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan adjuk el a lakásunkat?

Kinőtte a család a lakást, más városban van a munkahelyünk, így költözni kell, de előbb …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük