Kezdőlap » Jog » Véleménynyilvánítás és az internet

Véleménynyilvánítás és az internet

A véleménynyilvánítás egyik legszélesebb színtere az internet, hiszen egyre több felhasználó van jelen a hálózaton, s ennek a rendszernek az ellenőrzése a legsokrétűbb, s talán egyik legnehezebb tevékenység. Az interneten a gondolataink szabad közzétételére kínálkozik számos lehetőség. Ez kockázatos lehet a társadalom, az állampolgárok „gondtalan” életére nézve, hiszen a gyűlöletkeltő, negatív tartalommal bíró vélemények kifejeződése embereket, csoportokat, nagyobb tömegeket fordíthat egymás ellen, esetlegesen megsértve azok érdekeit, jogait. Az igazi cél az, hogy az interneten biztosítva legyenek az önkifejeződés egyes módjai – így a véleménynyilvánítás szabadsága is –, formái úgy, hogy az emberek, mint a szabadságjogok egyedi és kizárólagos birtokosai és az állam, mint jogi személy se érezze magát veszélyben. Ahogy Horatius mondaná: „aurea mediocritas”-ra, arany középútra van szükség.

Az interneten, mint különálló, megkülönböztetendő közegben máshogyan érvényesülnek a jogban leírt szabályok. Az eddig leírtakat véve és az ezután említendő konkrét eseteket megvizsgálva látható lesz, hogy az interneten más hatása van a jogsértéseknek, más szabályok vonatkoznak a véleménynyilvánítás szabadságának korlátozására, de mégis az alaptörvényekkel nem ellentmondva teljesülnek az előírások, elvárások.

A leggyakrabban előforduló problémákat az interneten a gyűlölet, az erőszak és a pornográfia burjánzása okozza. Mindenféle emberi adottságtól függetlenül ezek nagy hatásban befolyásolhatják az emberek életmódját, illetve a mindennapokra kiterjedő viselkedésüket is. Életkorra tekintet nélkül „szörfölhetünk” az internet bármilyen tartalmú oldalán, ami nem feltétlenül jelent előnyt egy kisebb korú gyermek esetében.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A személyhez fűződő jogok

A személyhez fűződő jogok védik a személyt az illetéktelen beavatkozásoktól, amelyek a környezete felől érkeznek. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük